Sunday, September 6, 2009

Airshow


Täna sõitsime perega ratastega järve äärde, et vaadata Canadian International Airshow'l esinevaid lennukeid. Jäime veidi hiljaks nii, et esimesi nägime teel üle peade kihutamas.

Humberi jõe suudmes olevale sillale jõudes avastasime, et see on väga hea koht lennukite jälgimiseks, millest andis tunnistust igat masti fototehnikaga sinna ümbrusse kogunenud suur rahvahulk.

Lahele oli hulk purjekaid ja kaatreid ennast ankrusse seadnud, lisaks mõned kanuud ja isegi süstad. Kõigil neil hoidisid silma peal paar politsei ja sõjaväe kaatrit.

Tükk aega jälgisime US NAVY Blue Angels 6 liikmelise meeskonna vigurlendu, kes lendasid F/A-18 Hornet lennukeil. Osa ülelendusid olid väga madalal, tundus, et lausa sillaäärse kortermaja katuse kõrgusel. Müra oli muidugi kõrvulukustav. Päris kõhe tunne kui lennukid täielikus vaikuses sinu poole kihutavad ja alles ülelennu momendil kuuled reaktiivmootorite ulgumist. Ene pildistas ja sai mõned õige head võtted lennukitest. Allolev ongi tema pildistatud, edasi aga netist tõmmatud.


Kui üks pisem kahetiivaline propellerlennuk Pitts S-1-11b oma trikke hakkas tegema, liikusime edasi. Sellistel pole vaja pikka ettevalmistus teekonda. Tema otse Exhibition Place kohal sooritatavaid trikke saime vaid kaugelt jälgida.

Järgmisena näitas võimeid F-16 VIPER EAST, mis suudab rohkem kui kahekordse helikiirusega lennata, seda muidugi ei demonstreeritud, muidu oleks ilmselt nii mõnedki kõrvatrummid lõhki löödud. Paljud inimesed kaasaarvatud meie plikad panid niigi käed kõrvadele kui lennukit nägid lähenemas.

Pausi ajal valisime endale sobiva koha muruplatsil, kus emme käis kaasa võetud võileivad ja joogid välja. Lapsed said eelmise õhtu peost ülejäänud mullijoogid, mina lasin Saku Originaalil hea maitsta. Avalikult küll pole ilus alkoholi pruukida aga ega siinne politsei ei tunne Saku silti ja vaevalt keegi uurima hakkab kui ise just külili ei kuku ja koleda häälega mörisema ei hakka.

Nüüd saime näha uskumatuna tunduvat õhuakrobaatikat, mida esitas momendi maailma kõige moodsam kasutuses olev sõjalennuk F-22 RAPTOR. See suutis suurelt kiiruselt igasugu kaelamurdvaid trikke teha mille nimesid vaid asjatundjad teavad. Muljetavaldavamaks oli lennuki pidurdus paari sekundiga, ta keeras nina üles ja jäi nii mootorite toel õhku rippuma, Siis lendas veidi aega kaldasendis keskmise auto kiirusel ringi enne kui gaasi põhja vajutas ja otse üles kihutades silmist kadus.

Enne kui võileib otsakorrale sai ilmus taevasse õige huvitav kooslus eri põlvkondade lennukeist. F-22 RAPTOR, F-16 VIPER ja P-51 MUSTANG, nood kolm lendasid koos formatsioonis. Selleks ajaks olid lapsed väsinud ja otsustasime High Parki kaudu kodu poole sõtkuda. Puude vahelt nägime ära ka Canada enda uhkuse - SNOWBIRDS, kes lendavad CT-114 TUTOR õppelennukitega.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!