Thursday, October 29, 2009

Veel usust

Eelmise blogi peale sain kommentaari, mis näitas, et ilmselt pole ma end eriti hästi väljendanud. Loetud raamat kattis muidugi palju rohkem teemasid, blogi panin mõned üksikud tsitaadid.

Kõigepealt peaks vist defineerima mida mina usuks pean. Usk on veendumus ideesse, mida pole võimalik faktidega põhjendada ja tõestada. Organiseeritud religioon on usu kõige kuratlikum:) variant, sest sellise usu väited on dogmaatilised, isegi nende üle kahtlemine võib teatud riikides ka tänapäeval surma (paljud muslimimaad) või kogukonnast väljatõrjumise kaasa tuua (näiteks USA).

Ma ei leia miskit halba tavateadmistel põhinevas usus, näiteks et kõrgelt alla kukkudes võib surma saada, vesi voolab alla poole, või et kuum objekt põletab. Aga isegi neid tuleks tegelikult võtta kerge kahtlusega, sest alati ei saa surma isegi lennukilt alla kukkudes, vesi võib hooga ülespoole voolata, köögikinnastes käsi ei põleta pann! Teaduslikud teooriad on suuremal või vähemal määral paika pandud ja alati on võimalus, et uute avastustega kirjutatakse neid ümber.

Leian, et religiooni üle peaks saama vaielda nagu kõigi teiste teooriate üle. Probleemiks on aga see, et kui religioonid allutada samadele karmidele tõestamist vajavatele tingimustele nagu ülejäänud teooriad siis ei pea ükski neist vastu. Teatud aspektid usu juures on nii totrad, et väärt naeruvääristamist (seesama kristuse ihu ja vere mekkimine) lisaks suur hulk piiblilugusid. Tavaelu näiteks poksija, kes peale võidetud matshi risti ette lööb (kas tõesti jumal juhtis tema nokauteerivat rusikat:)

Suur probleem on ka see, et erinevad “jumala” poolt kirjutatud raamatud on täis vastuolusid ja võimaldavad inimestel just seda välja noppida mis nende eesmärkidele momendil sobiv. Hea näide puudutas koraani ütlemisi enesetapu kohta – ühes kohas keelab end hävitada, teises kohas lubab enesetappu sooritavatele usu eest võitlejaile kõige kiiremat teed paradiisi. Piiblis leiduvate sadade vastuolude kohta on lausa plakat olemas:)

Jumal on kõikvõimas ja armuline! Kuidas siis seletada kõiki maailmas toimuvaid koledusi alates sõjakuritegudest ja lõpetades seagripiga:) Jumal kas pole kõikvõimas (miks laseb sellel sündida) või on tegu pigem kuradiga, kes naudib koledusi.

Kõige põletavamaks probleemiks jääb oht kogu inimtsivilisatsioonile, mida endast kujutab traditsiooniline organiseeritud religioon! Ja see on põhjuseks miks religiooni ei tohiks tolereerida, raamatus väga veenvalt põhjendatud.

Aga ma jään avatud mõttelaadiga inimeseks. Kui keegi suudab vastupidist tõestada, võin oma arvamust muuta. Muide võimalikele pöörajatele soovituseks, et kõige lihtsam on mind veenda kui lasete jumalal ette ennustada loto numbrid ja mulle saadate:) Jumalale oleks see super diil - 7 numbrit hinge eest. Aga ta peaks kiirustama, sest juba kuulengi vanakuradit keelt limpsamas:D

Tegelt võiks ju nii lihtsalt raha teenida kui paneks hinge E-buy peale müüki. Ei tea kas keegi on juba proovinud, äkki teab praegust kurssi, mis hinnaga hinged lähevad. Või on masu ka sellel turul hinnad alla löönud:D

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!