Tuesday, November 10, 2009

Berliini Müür ja kuhu oleme jõudnud 20 aastaga

Absoluutse enamuse endise NL osariikide ja satelliitide olukord on tundmatuseni muutunud ja majanduslikus mõttes muidugi paremuse poole. Samas leidub üksikuid, kus asjad pole sugugi nii hästi läinud (Moldaavia ja veel paar endist liiduvabariiki). Jugoslaavia, mis oli üks paljulubavamaid piirkondi langes rahvuslik/religioosse konflikti küüsi ja jäi tänu sellele pikalt maha. Võib vaid ette kujutada veresauna mastaape, kui NL's oleks asjad sarnase stsenaariumi järgi arenenud.



























Economisti andmeil pole praeguseks küll ükski endise idabloki riik saavutanud euroopa keskmist GDP elaniku kohta kuid seda oleks ka palju oodata kui arvestada, et olime 50 aastat sisuliselt muust maailmast ära lõigatud. Probleemid on erinevad, samas kui venelaste suurimaks mureks on uksest ja aknast sisse tuleva nafta ja gaasiraha tark paigutamine (~1000$ nina peale aastas) maadlevad mitmed teised oma majanduse efektiivsemaks muutmisega.

Masu on löönud erinevaid riike erineva tugevusega. Baltikum on saanud kõige kõvema matsu ilmselt tänu suurele sõltuvusele ekspordist ja muidugi kontrollimatule laenamisele ning kulutamisele. EBRD soovitab tulevase majanduskasvu huvides tähelepanu pöörata seaduslikkuse, regulatsiooni, sotsiaalkindlustuse ja konkurentsivõime arendamisele.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!