Wednesday, November 25, 2009

Elu Marsil? - Uus info, ALH84001

Kivitükk, millest juttu tuleb moodustus rohkem kui 4 miljardit aastat tagasi Marsi pinnal. Millalgi peale seda jätsid tema peale oma jälje bakteritest primitiivsed eluvormid. Umbes 16 miljonit aastat tagasi langes Marsile meteoriit paisates plahvatusega hulga materjali kosmosesse, muu hulgas ka selle kivitükikese. 13 000 aasta eest langesid mõned neist omakorda meteoriitidena maale ja 1984 korjas USA ekspeditsioon ühe Antarktikas üles.

Artikkel Spaceflightnow veebilehel väidab, et lähemal ajal peaks ilmuma mahukas ja detailne uurimustöö Marsi meteoriidi ALH84001 teemal. 1996 avaldati esialgne info, mis näis viitavat bakterilaadsete fossiilide olemasolule selles meteoriidis. Tolleaegsed tehnilised vahendid aga polnud piisavalt head välistamaks fossililaadsete vormide teket mitteorgaanilist päritolu protsesside tulemusel. Uus uurimus pidavat kinnitama orgaanilist päritolu ja välistama enamuse mitteorgaaniliste protsesside võimaluse.

Miks on oluline leida kinnitust elu olemasolule Marsil. Eks ikka selle pärast, et veel kord rõhutada meie tavakujutlusliku maailmapildi ekslikkust. Oleme ju instinktiivselt pidanud universumit inimkeskseks ehkki teadus on jupphaaval ja pidevalt seda ümber lükanud. Ruumiliselt oli esialgu maailma keskpunkt mingi objekt vahetus läheduses (igal kultuuril oma), siis maakera, siis päike, siis meie galaktika, ja siis selgus, et universumis keskpunkti kui sellist polegi, kõik kohad on enam vähem võrdsed. Nüüd arutatakse võimalust, et isegi universum ise pole keskpunktiks, sest erinevaid universumeid võib olla lugematu hulk.

Inimest peetakse evolutsiooni tippsaavutuseks. Aga kui leitakse tõendeid elu olemasolu kohta teistel planeetidel isegi meie päikesesüsteemis annab see olulist tuge väitele, et elu tõenäosus mujal universumis on ääretult suur. Arvestades tähtede arvu meie galaktikas ja igasugu muid meie arust vajalikke tingimusi elu arenguks peaks isegi meie galaktikas olema sadu või tuhandeid teisi tsivilisatsioone. Miks keegi pole siis veel ühendust võtnud (ilmselt ikka pole veel, sest muidu oleks meil veidi asjalikumad tõendid kui koopajoonised, kiviringid ja luulutajate kirjeldused ufolastega seksimisest)?

Võimalikke põhjusi on mitu. Kas on valguskiiruse piiratus siiski ületamatuks takistuseks (lähimale tähele teate saatmine võtab aega mitu aastat). Või ei peeta meid tehnoloogiliselt veel suhtlemise vääriliseks (lähim näide, Aafrikast kus kohalikud tehnoloogiale ligi pääsedes kasutavad seda peamiselt üksteise nottimiseks). Usutavasti oleks enamus riike ka praegu tulnukatega kontakti astudes esmajärjekorras huvitatud uut tüüpi relvastuse hankimisest. Aga võib-olla tsivilisatsioonid lihtsalt hävivad sisevastuolude tõttu enne kui suudavad oma päikesesüsteemist välja murda.

Ja muidugi paneks Marsil esinenud elule kinnituse leidmine järjekordse põntsu religioonile. Ehkki see seltskond on äraütlemata osav esialgu piiblile toetudes igale uuele avastusele vastu vaidlema ja alles absoluutselt vaieldamatute tõendite olemasolul seda kuidagi sobitama oelmasolevasse teksti. Isegi kui ufolased saabuks leitaks vist, et need ongi inglid, kes ringi lendavad:)

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!