Thursday, November 12, 2009

Seagripp – võimalik muteerumine

Tegu on “vana” uudisega 5 novembrist, miski pärast jäi see mulle kahe silma vahele. Aga tahaks märkida ära mõningaid huvitavaid momente, mis sellest 15'st briifingust kõlama jäid.

1.Veel pole täheldatud, et viirus oleks muteerunud ohtlikumaks vormiks, praegune vaktsiin on endiselt efektiivne.
2.Ehkki enamus “A” gripi viirusi eelistab ainult ühte liiki nakatada, siiski on teada, et vahel nakatuvad ka teised liigid.
3.Sead on võetud erilise tähelepanu alla kuna teadaolevalt võivad nad nakatuda nii inimese kui linnugrippi muutudes nii potensiaalse uue viiruse inkubaatoriks. Mitmesse eri tüüpi viirusse nakatanuna on võimalik viiruste geneetilise materjali rekombineerumine ja ettearvamatute omadustega uue viiruse teke.
4.Praeguseks on täheldatud sigade haigestumist, mis võib muutuda ulatuslikumaks pandeemia laialdasema leviku korral.
5.On esinenud ka teiste koduloomade (kalkunid, lemmikloomad, ...) nakatumist H1N1'e.
6.Tavaline toiduküpsetamistemperatuur tapab viiruse.
7.Hiljuti raporteeriti Taanis naaritsafarmis uue H3N2 viiruse avastamisest, seni pole see inimestele üle kandunud.
8.Rõhutatakse koduloomade/lindude ja nendega kokku puutuvate inimeste tervise jälgimise tähtsust, et võimalikult vara avastada uue ohtliku viiruse ilmumine.

Kõige suuremaks mureks ongi võimaliku väga kergelt nakkava (eeldatakse 20%-40% elanikkonna nakatumist) kuid suhteliselt ohutu seagripi ja raskelt nakkava kuid üliohtliku linnugripi (60% surevus) kombineerumine.

Lihtsa matemaatikaga saab päris jubeda tulemuse – pean muidugi rõhutama, et viiruste käitumine ei allu sellisele labasele arvutusele, tegelik situatsioon võib kujuneda väga erinevaks.
Aga puhtalt sensatsiooni:) mõttes korrutades 30% X 60% = 18% saame ümmarguselt 20%'se elanikkonna surevuse (Seega üle miljardi inimese). See lahendaks ülerahvastatuse probleemi efektiivsemalt kui maailmaõda.

Taolise viiruse vastu ei paku praegused vaktsiinid suure tõenäosusega mingit kaitset (kuna tegu oleks uue viirusega). Samas võib eeldada, et viirusvastased ravimid peaksid siiski mingil määrad tõhusad olema, neid aga pole kohe kindlasti piisavalt.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!