Saturday, November 7, 2009

Seagripp - WHO Pandemic (H1N1) 2009 - update 73

Nii see kurikael siis välja näeb.

Tänases WHO 73's vahearuandes seagripi ehk ametliku nimega “Pandemic (H1N1) 2009” suuri uudisi polnud. Lühidalt tähtsamad tähelepanekud:

1.Põhja Ameerikas epideemia intensiivistub näitamata maksimumi saavutamise märke, kõik “A” tüübi testid on osutunud seagripiks, Canadas liigub epideemia läänest itta.

2.Euroopas ja Aasias samuti intensiivistub epideemia, näidates harukordselt varajast talvise gripipuhangu algust.

3.Kui varem esinesid Hiinas koos kaks gripitüve, hooajaline H3N2 ja seakas H1N1 siis nüüd on seagripp domineerima hakanud.

4.Troopikas on enamasti epideemia aeglustunud välja arvatud kariibimere saared, Nepaal, Sri Lanka, Kambodzha, ...

5.Alates H1N1 epideemia algusest on täheldatud mitut liiki koduloomade (sead, kalkunid, kassid, ...) nakatumist grippi. Esialgselt paistab, et nakkuse
edasikandjad on olnud inimesed.

6.Esineb üksikuid juhtusid kui viirus on resistentne viirusvastasele ravimile oseltamivir, zanamivir osutub endiselt efektiivseks.

7.Kõik seni analüüsitud viiruse näidised on nii antigeenselt kui geneetiliselt lähedased vaktsiini loomiseks kasutatud viiruse tüvele A/California/7/2009.

8.Epideemia leviku kaart oli ainus mis pakkus mulle veidi üllatava uudise, nimelt on selle alusel Eesti tõepoolest lausa gripivaba momendil! Võib-olla seetõttu eeldatakse Eestis epideemia nii hilist kohalejõudmist. Samas raske nii suurt ajalist nihet tänapäeva tiheda reisimise juures ette kujutada.

Lisaks siia ka asjast huvitatutele lingi USA Centres for Disease Control and Prevention asjakohasele veebilehele. Enamus infi kattub WHO-ga kuid teatud aspekte vaadatakse teise nurga alt, põhitähelepanu loomulikult USA'le suunatud.

2 comments:

  1. Juba levib ka Eestis - Postimehes siin juba teist päeva kirjutab, et üks Reaalkoolis Tallinnas ja nüüd ka Viljandis...

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!