Friday, November 20, 2009

Seagripp - WHO update #75, Norra Mutant

Põhiline uudis 75's aruandes on see, et uudisi pole, situatsioon on sarnane eelmise nädala omaga.

Suurem uudis aga tuleb täna avaldatud teisest artiklist Norras avastatud viiruse mutatsioonist. See avastati kahelt surnult ja ühelt raskelt haigelt võetud proovides. Teistes Norra proovides pole seni mutant viirust avastatud, ja Aftenposteni andmeil pole täheldatud selle levimist inimeselt inimesele. Mõningase üllatusena teatatakse ka, et sarnaseid mutatsioone leiti juba alates aprillist Brasiilias, Hiinas, Jaapanis, Mehhikos, USA's ja Ukrainas. See oleks justkui vastuolus eelnevate aruannete väidetega, et olulisi mutatsioone pole seni täheldatud???

Although information on all these cases is incomplete, several viruses showing the same mutation were detected in fatal cases, and the mutation has also been detected in some mild cases. Worldwide, viruses from numerous fatal cases have not shown the mutation. The public health significance of this finding is thus unclear.

Ehkki info kõigi nende juhtude (mutant-viiruste) kohta pole täielik, on mitmete surmajuhtumite puhul täheldatud sama viiruse mutatsiooni aga samuti on mutatsiooni täheldatud ka mõnede kergete haigusjuhtude puhul. Paljudes surmaga lõppenud haiguste proovides üle maailma pole seda mutatsiooni avastatud. Mutatsiooni tähtsus on esialgu ebaselge.

Ehkki uurimine alles käib ei paistvat praeguste andmete kohaselt, et muteerunud viirus oleks muutunud nakkavamaks või põhjustaks raskemalt kulgevat haigust.

Natuke arusaamatu, sest eelnev tekst nimetab ju selgelt, et mutatsioonid on avastatud mitmete (several) surmaga lõppenud juhtumite ja mõnede (some) kergete juhtumite puhul??? Samas on surmaga lõppenud juhtumeid kõigist juhtumeist vaid väike protsent. Seega peaks vihjama muteerunud viiruste leidmine mitmete surmajuhtumite puhul mutatsiooni ohtlikkusele.

Ausalt öelda kostab kogu lugu kui seni varjatud info sunnitult avaldamine. Alati on ju rõhutatud, et probleemiks pole mitte praegune epideemia vaid viiruse võimalik muteerumine ohtlikumaks vormiks. Positiivse poole pealt antakse teada, et viirusvastased ravimid oseltamivir ja zanamivir olevat selle muteerunud viiruse vastu tõhusad.

Ootan huviga edasisi uudiseid.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!