Friday, November 27, 2009

Seagripp - WHO update #76

Epideemia areneb oodatud suunas.

1. USA's ja Canadas on haigestumine väga intensiivne. Kui USA's on haripunkt saavutatud siis Canadas areneb haigestumine ja surmajuhtumite arv endiselt tõusvas joones.

2. Pandeemia muutub intensiivsemaks Euroopas ehkki mõnedes riikidas paistab olevat haripunkt saavutatud, eriti aktiivne on epideemia Rootsis, Norras, Moldaavias ja Itaalias.

3. Aasias on epideemia endiselt intensiivne. Aasia lõunaosas ja mujal troopikas on epideemia aktiivsus madal. Lõunapoolkeral on registreeritud vähe gripijuhtusid.

4. Enamus testitud gripiviirustest on H1N1. Viirusvastase ravimi Zanamaviri resistentsust pole veel täheldatud.

5. Kõik seni testitud H1N1 viiruse näidised on geneetiliselt ja antigeenselt sarnased vaktsiini tootmisel kasutatud viiruse tüübile A/California/7/2009 – vaktsiin seega endiselt efektiivne.

6. Norra mutanti (D222G (aspartic acid to glycine)) ja teisi võimalikke mutatsioone jälgitakse WHO poolt ülemaailmselt. Mingit uut infot mutatsioonide kohta ei avaldatud.

Aga kuivade faktide peale soovitan lugeda kahe nädala eest Päevalehes ilmunud ja hea huumoriga kirjutatud Andrus Kivirähu artiklit "Siga ja Gripp".



Surmajuhtumite vanuseline jaotus USA's näitab, et tavalise gripiga võrreldes on eakamate osakaal väiksem ja 5-18 aastaste hulgas oluliselt suurem.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!