Thursday, December 3, 2009

Globaalne Alarm!

2. detsembril ilmus sellise minu meelest liialt sensatsioonilise pealkirja all WHO järjekordne teadaanne. Juttu on laias laastus H1N1 viiruse järjest sagedamini esinevast resistentsusest Oseltamivir'i (ehk kaubandusliku nimega Tamiflu) vastu. Esialgu on siiski tegu üksikute juhtumitega (96 viimastel andmetel) kuid nagu eelnevate epideemiate kogemused näitvad võib resistentse viiruse tüvi soodsatel tingimustel väga kiirelt levida.

Resistentse tüve tekke põhjuseks on muidugi ravim ise ja selle pikaaegne manustamine patsiendile. Siin avaldub väga ilmekalt Darwini evolutsiooniteooria, tugevamate ellujäämine. Ravim tapab või aeglustab oluliselt tavalise viiruse paljunemist. Kui aga juhuslikult ühel viirusel tekib kasulik geneetiline muutus (antud juhul selline mis pakub kaitset ravimi vastu) saab see teiste ees suure eelise ja lühikese ajaga on enamus organismis asuvatest viirustest tema järeltulijad ning seega ravimi resistentsed.

Esialgu on ootuspäraselt enamuse juhtumite puhul tegu nõrga immuunsussüsteemiga patsientidega, kes vajavad seetõttu pikaajalist ravi. Põhiline mure on see, et resistentse viiruse pääsemisel elanikonna hulka muutub üks (Tamiflu) kahest praegu kasutusel olevast ravimist kasutuks. Seni on suudetud kõik teadaolevad juhud isoleerida. Praeguses olukorras rõhutatakse vaktsineerimise olulisust, sest see hoiab haigestumise üldse ära või muudab haiguse kulu palju kergemaks nii, et ravimeid polegi vaja kasutada.

BBC TV'st just nägin, et Šveitsi Pasteuri instituudi andmeil uus resistentne H1N1 mutatsioon paljuneb nii ülemistes kui alumistes hingamisteedes.

2 comments:

  1. Meil Soomes vähemalt on plaan vaktsineerida kogu elanikkond. Vaktsineerimise järjekorrad on hakanud venima, kuna vaktsiin läbib enne labori-kontrolli ja anti nagu teada, et tuli väiksem kogus kui telliti. Kas oli ka nn. praaki, sellest ei räägita. Jääb ûle ainult möelda...Mötlesin ikka minna, kuigi olen juba vanaema eas. Tallinnas elav minia ei taha lapsi (1a.5k ja 7a.) vaktsineerida. Öieti kuulub ainult noorem riskirûhma. Nöukaajal kui olid köik piirid kinni, oli ka mu poeg vaktsineerimata ja kui tuli Soome kooli, pidi köik tagantjärele saama. Köhe tunne, kuid midagi ei saa teha! Kuidas teil Kanadas ja USA poolel haigus kulgeb ja kui palju vaktsineeritakse? Tänan huvitavate artiklite kommenteerimise eest!
    Tahtsin veel paluda, kas te näete soomekeelseid saateid //areena.fi kaudu, need peaksid olema tasuta. Kanadas on ka ju soomlasi ja keele säilumise nimel oleks vaja, et välis-soomlased näeksid.
    Tänan! Kena jöulude ootust! Tervitades Inne

    ReplyDelete
  2. Alul oli siin hirmus rüselemine vaktsineerimise järgi, aga nüüd vaiksemaks jäänud. Pooldan küll vaktsineerimist aga ise pole veel niikaugele jõudnud:) Ikka tuleb miskit kiiremat vahele.

    Soome TV'd vaatan areena.yle.fi pealt ja see on tõesti tasuta nagu Eesti ja Rootsi TV'gi. Aga kõike ei näe, sõltub asukoha maast. Pole põhjust kurta, sest palju sa ikka jõuad vaadata:) Toredat lumist detsembrit:)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!