Friday, December 11, 2009

Meteoriidisadu – Geminiidid

Geminiidide meteoriidisadu, mis on küll üks märkimisväärsemaid, ei jälgi eriti paljud. Peamiseks põhjuseks muidugi detsembri keskpaik. Kes ikka peale astronoomia fännide viitsiks selle nimel õue külmetama minna, et vaid momendiks taevas sähvatavat meteoriiti püüda silmata. See aasta on vaatlustingimused küll soodsad (kuu praktiliselt puudub) kuid nii Ameerika idarannikul kui ka Euroopas paistab olevat saabunud aasta esimene tõsine külmalaine.

Geminiidid pärinevad Maa orbiiti läbiva asteroidi 3200 Phanteon tolmusabast. Nad on tavalistest (komeedi päritolu) meteoriitidest oluliselt suurema tihedusega ning ka aeglasemad ("vaid" 35 km/s) - seega peavad atmosfääris kauem vastu. Suhteliselt palju esineb pikki ja aeglaseid atmosfääriga paralleelselt (üle taeva) liikuvaid meteoriite. Nende vaatlemisaeg on palju mugavam kui tavaliselt, juba õhtul seitsmest alates mõne tunni jooksul kui meteoriidivoolu radiant horisondi lähedal.

Maakera läbib tihedaima meteoriidivoolu 14 Detsembril 5:00 GMT tänu millele on see hästi jälgitav nii Euroopas kui Põhja-Ameerikas. Ehkki kõige rohkem meteoriite (soodsail tingimustel 1-2 minutis) on näha kahe ajal öösel sõltumata asukohast (radiant pea kohal) siis nagu enne mainitud, “maa riivajad” ehk aeglased ja pika sabaga “lend tähed” on vaadeldavad just õhtul. Entusiastid võivad juba praegu pilgu taeva poole pöörata, sest alates tänasest on maakera sisenenud asteroidisaba vööndisse.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!