Tuesday, December 15, 2009

Pilt Minevikust

See Hubble kosmoseteleskoobi pilt on nii kaugest minevikust, et raske ette kujutada. Vanimad objektid fotol on vaid "600 000 aastased" kui Universumi algusest ehk Suurest Paugust aega lugema hakata - seega veidi vanemad kui 13 miljardit (13 000 000 000) aastat. (Praegusteil andmeil on Universumi vanuseks umbes 13.7 miljardit aastat). Praktiliselt kõik mis fotol nähtav eksisteeris ammu enne meie päikesesüsteemi teket (4.67 miljardit aastat) ja suurt osa neist objektidest enam pole.

Foto katab taevast väiksema ala, kui postmark väljasirutatud käes. Praktiliselt iga nähtav objekt (tuhanded) on galaktika, kuhu omakorda kuuluvad miljardid tähed - see annab veidi aimu meie tühisusest kõiksuse kõrval. Foto on tehtud infrapuna diapasoonis samast piirkonnast millest 2004 aastal Hubble tegi pildi nähtava valguse alas (alumine foto). Seekord paistavad välja vanemad ja kaugemad objektid, sest nende kiiratud valgus on suures osas tänu universumi paisumisele nihkunud silmaga nähtamatusse infrapuna piirkonda.
Kellel huvi see saab vaadata või maha laadida fantastilisi kosmose fotosid HubbleSite kodulehelt, kõik on ametlikult tasuta kättesaadavad.

Teise astronoomiat puudutava uudisena lugesin täna "Space" veebilehelt, et meile suhteliselt lähedaste (28 ja 76 valgusaastat) tähtede juures avastati planeedid, mille suurus kõigub 5 ja 23 maamassi vahepeal - niinimetatud supermaad. Sellised avastused vihjavad, et maamõõdus planeetide avastamine võib olla vaid aastate küsimus. See muidugi ei tähenda, et meie eluajal oleks võimalik neist pilti saada rääkimata kosmoseaparaatide sinna saatmisest (kui just mingeid täiesti kardinaalselt uusi füüsikaseadusi või fenomene ei avasta).

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!