Tuesday, December 29, 2009

Tuumasõja vari

Viimases (2010 Jaanuar) Scientific Americanis on paar artiklit tuumasõja teemal. Momendil veel ei anna selleks põhjust USA-Vene teravnev vastasseis (Venemaalt tuleb küll pidevalt signaale relvastuse tõhustamise vajadusest (eilne Putini sõnavõtt)). Pigem tõstatakse üles probleemid, mis võivad tekkida teisejärguliste tuumariikide vahel puhkeva sõja puhul. Momendil peetakse ohtlikuimaks India-Pakistani vastasseisu. Nende vahelise tuumasõja puhul eeldatakse 100-200 pommi kasutamist, mis kutsuks esile globaalse katastroofi kliima kiire jahenemise tulemusel. Küüniliselt võiks väita, et globaalse soojenemise ärahoidmine on siis õige lihtne, nii see muidugi pole.

See hulk pomme paiskaks õhku taolise hulga suitsu ja tolmu, et keskmine temperatuur langeks kraad-paar ning maapinnale jõudev päikesekiirgus ja sademete hulk väheneks oluliselt. Piisav põhjustamaks ülemaailmset põllumajanduse ja sellega kaasnevat toiduainete kriisi. Ülemaailmsete ikalduste tagajärg oleks üliraske, sest momendil on maailmas vaid 2 kuu vilja varud. Kui otsese sõjalise konflikti ohvrite arvuks eeldatakse 20 miljonit siis globaalne näljahäda võiks potensiaalselt miljard inimest tappa. Siin siis lahendus ka ülerahvastatusele kui teisele põletavale probleemile. Ülemaailmsele majandusele ja rahandusele tekitatavate kahjude pärast pole mõtet muretsedagi, tühja kõhuga tundub pangas oleva arve seis üsna ebaoluline:)

Samas ajakirjas oli ka kurb:) uudis, et Gingko puu saadustest pole abi vananemise vastu - hea et ei hakanud lehti ja vilju kokku rehitsema nagu seda kohalikud korealsed tegid:) - pikemalt kirjutasin selles ja selles blogijupis.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!