Sunday, January 3, 2010

Arvuti "restaureerimine"

Tana on laste vaheaja viimane paev ja mina olen ules korrusele pagendatud peale seda kui neljas masin kaima sai tommatud. Plikad uhavad neljakesi koos oma sobrannadega netis mangida. Pean rahulduma emme arvutiga, mille tapitahtede trukkimine mulle liialt vaevaline ja seetottu tappe ei leia.

Eile sai siis paris pikalt juratud "uue" masinaga. Esiteks ostsin nurgapoest $30 eest vana 60GB kovaketta ja veidi malu juurde, seega laks kogu arvuti alla $50 maksma. 500 GB kovaketta oleks $100 eest saanud aga suurt IDE ketast pole nagu enam motet osta. Malu tunnistas arvuti kohe omaks aga kovakettaga oli tukk juramist. Sai nii pistikuid (master/slave/CS) kui andmejuhtme otsi vahetada ja BIOS's tuhnida, enne kui uut kovaketast omaks tunnistati.

Windows XP pealepanemiseks kasutasin uht vana CD'd, mille lugemisega oli CD seadmel probleeme (mis selgus muidugi hiljem, esialgu kahtlustasin, et CD's on viga). Seega tuli otsida valja mu arvuti vanakraami hulgast teine lugeja. Suskasin sisse Liteoni DVD, mille arvuti tundis ara, paraku ei avanenud seadme sahtel/luuk (mis iganes eesti keeles see asi on kuhu CD asetatakse). Pidin kasutama traadijuppi ja parasjagu joudu, et sahtlit avada, aga kui CD sisse panin tuli windowse installeerimise pilt ette.

Lootus, et nuud on suuremad mured murtud osutus enneaegseks. Windows kull alustas installimist kenasti kuid ei tunnistanud arvuti kuljel olevat koodi (olen kuulnud, et ehtsad koodid pidid tootama soltumatult installeeritavast CD'st - paistab et paris nii see pole). Kasutasin siis karbil leiduvat ja see kolbas. Poole tunniga oli susteem kovakettale ule kantud aga kui arvuti restardi tegi ei tundnud ta enam kovaketast ara!!! Mis kurat, BIOS's oli aga kovaketas ilusti naha, installeerimisjarjekorras samuti esimesel kohal??? Helistasin oma IT sobrale ja kurtsin hada. Ekraanile ilmunud teate peale, et kovaketast ei tunne masin ara, loin tudinult F1 klahvi alla (to continue push F1) et jatkata ja vaata imet windows tuli ette! Miks see juhtus vaatamata teatele, et kovaketast ei tuntud ara ei saanud me kull aru.

Pilt oli aga koike muud kui ilus, hadine 256 varvi ja 480x640 ekraan, mida ei andnud ka seadistada, sest masin ei tunnistanud AGP kaarti. Automaatse draiverite installeerimise katse peale teatas arvuti irvitades, et parimad juba peal. See oli muidugi ilmselgelt jama. Samuti polnud ei haalt ega netiuhendust. Niipalju siis windowse "plug and play" (pista ja mangi eesti keele tolkes:) funktsionaalsusest. Videokaardi pidin valja kiskuma, et kindlaks teha, millega tegu. Ullatus kull aga veerandtunnise uurimise peale oli kogu info mille leidsin nVidia - kuid ei midagi, mis vihjaks tuubi peale. Delli veebilehelt selgus, et Dimension 4550'l oli 3 erinevat videokaarti, lihtsuse mottes tombasin pohidraiveri alla nVidia enda veebikalt. Vorgukaardi ja audio draiverid sain Dellilt.

Peale nende installeerimist tulid nii korralik pilt, heli kui ka netiuhendus peale. Jargmisena otsustasin windowse enda update'd peale lasta. Nagu natukese aja parast selgus oli nende automaatne installeerimine tosine viga, oleks pidanud asja kasitsi ette votma. Aga et kell oli juba palju lulitasin arvuti kinni ja kerisin tudile. Masin jai minust oma update'sid installeerima, ekraanil ilutses kiri, hoiatusega mitte kasitsi arvutit valja lulitada.

Hommikul oma Dell'i peale lulitades tabas eriliselt ebameeldiv ullatus, mis vottis kohviisu ara. Kovaketast ei tuntud ikka ara ja F1 toksimise peale avanes windows 4 bitise varvigammaga minimaalses ekraanis. Lisaks oli uks kolmest kasutajast kadunud kui tina tuhka. Pergel kull, no mis siis nuud viga??? Tunniajase jamamise peale selgus, et windows updated olid asja eest teist taga koik draiverid ule kirjutanud ning susteemi totaalselt hunnikusse ajanud. Lopuks sain siiski normaalse pildi tagasi aga mottetut aja ja narvikulu kaasnes liialt.

Jargmisena tahtsin kohe AVG ja Chrome installida, need aga teatasid, et ei tunne minu windowse versiooni ara, vajavad vahemalt service pack 2. Abi saamiseks Microsofti poole poordumisse suhtusin teatud reserveeritusega ja nagu peagi selgus oli ka pohjust. Sealt saad SP2 vaid siis kui sul on eelnevalt teatud uuendused installitud. Ei olnud isu seda uuesti ule elada ja otsisin netilt koha kust voimalus SP2 ja SP3 niisama katte saada.

Nende installimine laks ootamatult valutult ja viimaks sai ka "pohieesmargiks" olnud Counterstrike installeeritud. Suurem plika ikka tegi veidi minuga kaasa, aga mitte niipalju kui oleks tahtnud. No vabanduseks see, et tal ju kulalised - ei saanud sundida last pidevalt all arvuti korval istuma. Hiljem sai ta piisavalt maitset suhu nuputades miks online chat ei toota. Lopuks googeldamise ja katsetamise teel onnestus see konsoolikasuga funksima panna.

Masin, mis nuud lastele mangimiseks saab on 2.53 GHz inteli protsessoriga Dell 4550 Dimension. 512 MB malu ja 64 MB nVidia Geforce 420 videokaart voimaldavad vanemaid mange edukalt mangida. Kui tahan COD4 Modern Warfare 2 proovida siis pean seda "salaja" kaasa lapakal tegema:) Kokkuvottes sai jalle arvutiasjanduses veidi targemaks. Ega ju tegelt ei tasu vanade asjadega juramine ennast ara aga see on omamoodi ponev. Just nagu potipollundus, mille toodang lopuks oluliselt poest ostetust kallim aga ikkagi oma ja seega palju maitsvam:)

1 comment:

  1. Vahva, tubli!
    Ehk olete kuulnud, et Eestis vikerraadio tarkvarale saadeti vänge viirus, ilmselt Venemaalt. Täna hommikupoolikul (umbes kella 10-11 ajal)oli saates juttu( vöimalik arhiivist täpsemalt kuulata). Neljapäeviti räägib alati ka arvutispetsialist ja ta rääkis täpsemalt sellest juhtumist. Nimetas, et nûûd on olemas veel parem arvutikaitse programm kui see, mida me kasutame. Äkki on teil viitsimist otsida veebist:Security Science. Oleks ise ka huvitatud.
    Tänan. Inne

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!