Friday, February 5, 2010

Töövaba majandus


Eile kuulsin autoraadiost kommentaare ameeriklaste majanduse ja töötuse kohta. Täna leidsin ka Economistis selle teemalise artikli (haakus tugevalt Reede hiljutise blogilooga). Statistilised numbrid on eriti huvitavad ja intrigeerivad: Tööpuudus vähenes 0.3% kuid samas kadus 20000 töökohta????? Noh see on statistika, need numbrid on võetud erinevaid metodoloogiaid kasutades. BBC tänase artikli andmeil võib tegelik töötuse number olla lausa 17%.

Aga veidi asjalikumate numbrite juurde minnes: 2009 viimases kvartalis (teist kvartalit järjest) oli majanduse kasvutempo kiire 5.7% kuid samal ajal kadus 300000 töökohta. Tekkib küsimus kuidas seletada samal ajal toimuvat majanduse ja töötuse kasvu - järgmine number annab vastuse, tööviljakus kasvas samal ajal 6.2%. Iseenesest väga tore aga mis selle taga.

Kokkuvõtlikult: ameerika firmad said aru, et praeguses olukorras saame töötajatelt pigistada sama raha eest rohkem tööd välja. Töötajäämise kartuses pole põhjust muretseda, et töötajad eriti protestiksid. USA valitsus kuulutas küll välja mitmeid programme 154 miljardi dollari väärtuses innustamaks firmasid rohkem inimesi tööle võtma, aga kas see aitab?. kui firmad saavad aru, et tegelikult saavad ka praeguse tööjõuga kuidagi hakkama - miks peaksid võtma rohkem inimesi tööle, las virisevad veidi aga küll teevad töö ära.

2 comments:

  1. Ega töökohast ei taha keegi ilma jääda jah, kui uut pole kuskilt võtta. Nii näiteks töötab ühe minu töökaaslase mees 7 päeva nädalas pangas. Nii et tasakaal on tugevasti paigast ära. Osad peavad 24h tööandja käsutuses olema ja teistele tööd ei anta.

    ReplyDelete
  2. Mulle tundub üheks suureks tööandja/võtja vaheliste probleemide põhjuseks olevat see põhja-ameerikalik "viimase võtmise" mentaliteet.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!