Wednesday, January 26, 2011

Hjalmar Mäe

Teatud määral juhuslikult sattus minu kätte üks vägagi huvitav raamat nagu tagantjärele oskan öelda. Kaasa käib aeg-ajalt kohalikus eesti raamatukogus kirjandust otsimas ja haarab vahel mullegi kaasa midagi, mis silma jääb ja võiks potensiaalselt huvi pakkuda. Ma pole suur elulugude lugeja aga autori nimi äratas tähelepanu: Hjalmar Mäe, keda minu kooliajal vaid tumemustades värvides kirjeldati - vaps ja sakslaste sabarakk.

Paraku polnud asi kaugeltki nii lihtne ja ühevärviline. Faktid, et autor oli saanud doktorikraadid kosmilise füüsika alal Innsbruckist ja riigiteaduse alal Grazi ülikoolist räägivad enda eest. Vaatamata "koostööle" saksa okupatsioonivõimudega ei mõistetud teda isegi võitjate mitte just eriti erapooletul Nürnbergi kohtuprotsessil süüdi. Peale sõda tegutses Hjalmar Mäe Austria liidukantsleri Josef Klausi ja isegi kuulsa Saksa liidukantsleri Konrad Adenaueri nõunikuna.


Aga siin oli raamat, mis kirjeldas autori silme läbi "Kuidas kõik teostus", mis ka trükise pealkirjaks. Juttu on päris pikalt nii esimese vabariigi aegsest poliitilisest võitlusest kui ka saksa okupatsiooniaegsest Eesti omavalitsuse juhina manööverdamisest. Kui seda uskuda (ja mälestused jätavad usutava mulje) siis ei paista, et aja jooksul oleks eesti poliitilises käitumises palju muutunud, väidetavalt kasutati üllatavalt räpaseid trikke ka siis.

Sakslaste ajal Eestis asjaajamine paistab kuuluvat lausa poliitilise ja diplomaatilise kõrgema pilotaazhi kategooriasse. Muidugi on tegu autori enda kirjutatud lugudega, mis alati teatud määral subjektiivsed ega pole ka ilmselt 100% täpsed, aga teades toimunud ajaloolisi sündmusi tunduvad enamuses ehmatamapanevalt usutavad, sest käivad nii mõnigi kord vastu isegi praegusele ajalookäsitlusele.

Raamat kergitas minus esile küsimuse, ega ometigi mõni nõukaaegne riigiisa pole sarnaselt venelastega manööverdanud, et Eestile võimalikult suurt kasu välja kaubelda. Ainsaks mulle silmatorkavaks miinuseks on autori religioossed veendumuded ja teatav ebausk, mis paaris lõigus läbi kumab. Kokkuvõttes leian et see trükis on väga värskendav lugemine igaühele, kes tunneb huvi Eesti ajaloo esimese vabariigi ja saksa okupatsiooni ajaloo vastu, mis võimaldab tuntud ja tundmata fakte uue vaatenurga alt näha. Soovitan soojalt.

2 comments:

  1. Mind kui Eesti ajaloo huvilist väga huvitaks selline lugemine. Vaatan, et see on Eestis ka välja antud. pean meeles, kui järgmine kord sinna satun.
    Muide, kas sa Viktor Suvorovit oled lugenud?

    ReplyDelete
  2. See jah eestiski hiljuti välja antud ja raamatupoodides müügil. Aga viktor Suvorovit pole lugenud, küll aga Erwin Rommelit:)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!