Saturday, January 8, 2011

Kohvielamus

Täna hommikul sain põneva kohvielamuse. Pere kiirustas varakult minema ja mina sain rahulikult omaette mõnusalt läpaka taga netis istudes kohvi nautida. Kohvi valmistasin nagu ikka kui vähegi aega on nähes keskmisest rohkem vaeva. Kuna hindan head kohvi siis jahvatan selle enamasti kvaliteetsetest ubadest vahetult enne masinasse panemist, et maitse ja aroom ära ei auraks. Minule on peale paljude eri sortide proovimist kõige rohkem meele järele Loblows toidupoes müüdav keskmises hinnaskaalas ($15kg) "Pride of Arabia", muidugi 100% Arabica. Samas olen proovinud ka paljusid tõsiselt kalleid sorte, mida aeg ajalt kohvipoodides pakutakse, ükski pole rohkem meeldinud.

Kuna keegi teine meie peres kohvi ei joo, siis võin vaid enda soovidega arvestada. Igatahes esimest lonksu võttes hakkasid maitsenäsad keelelt ärevaid signaale ajju saatma, miskit on teisiti kui tavaliselt. Kohvil oli mingi eriliselt mõnus kõrvalmaitse, mida ei osanud esimese lopsuga paika panna. Lähemal uurimisel sain aru, et kohvimasinat oli eelnevalt kasutatud mingi teise aine jahvatamiseks. Nina vihjas et tegu oli kardemoniga, see sai kinnitust hiljem kui kaasa tunnistas üles, et polnud viitsinud kohviveskit korralikult puhastada. Vedas, sest muidu poleks kunagi teada saanud kui hea võib olla kardemoni kohv. Nüüd pean selgitama välja palju kardemoni on vaja, et maitset just parajalt oleks.

2 comments:

  1. Nii need uued retseptid tekivad :) Tuleb endal ka järgi proovida.

    ReplyDelete
  2. Sinuga täiesti nõus, panen ka natuke kardemoni kohvi sisse ja väga meeldib see maitse. Araablased teevad seda samuti, nii et Su ehtsa araabia kohviga pidigi just nii minema.
    Avastasin ka, et kõige parema kohvi saab ikkagi värskelt jahvatatud ubadest. Aega kulub natuke rohkem, aga asi on seda väärt.
    Havaii Kona kohv on ka kangesti hea ja mahe, soovitan proovida.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!