Saturday, August 27, 2011

Mobiliseerumine :)

Juttu ei tule mitte sõjaasjandusest vaid hoopis mobladest. Nimelt on lõpuks kõik meie pere liikmed moblaomanikeks muutunud. Eesti nurga pealt vaadatuna paistab ilmselt imelik, et päris oma moblad tekkisid lastel alles keskkooli minnes. Originaalselt olin mina nime poolest esimene mobla omanik, aga seda riista kasutasime ainult Eestis külas käies kuna nii imelik kui see ka tunduda võib, siin maal puudus vajadus. Nii omasime õige pikka aega kamba peale Eesti numbriga moblat, mida kasutas kes iganes sinna läks. Mudelid muidugi vaheldusid, kuid miskipärast jäime alati Nokia patrioodiks, ikkagi Eestile kõige lähem tootja, ehkki tegelt muidugi tehti telefone Kaugidas:)

Momendil on siis minu omaks õige mitu aastat tagasi ostetud N95, millega olen paksult rahul. Paraku on seegi eesti numbriga, pean ilmselt mingi kohaliku firma sim kaardi sisse ostma, kui oma lauatelefoni välja lülitame. Kaasale sai vanema plika N5130, mida too kahe esimese keskkooli aasta jooksul minimaalselt tarvitas. Selles on 7/11 kiirtoiduketist ostetud sim kaart, mis vähese kasutamise juures osutub siinmaal kõige soodsamaks, alla $10 kulus kuus.

Pisemale plikale hankisime keskkooli mineku puhul Nokia C5, $150'se soodsa hinnaga kõiki hädavajalikke funktsioone sisaldav riist. Kuumaks $15 sialdab 100 minutit loba ja 50 tekstsõnumit, laps ilmselt lisab oma taskurahast $5 juurde, et piiramatud tekssõnumid saada. No muidugi tekkis sellega seoses vanemal plikal ootamatult soov siiski moblat omada:) OK, niikuinii on ka omal parem tunne kui temalgi see olemas, lubasime katta sama summa, mis pisemale aga kui ta tahab kallimat riista peab ise juurde maksma. Peale pikemat netis surfamist jäi ta valik kõikuma Sony-Ericssoni Xperia X10 ja Samsung Google Nexus S vahele. Nokiatel polnud võimalust kuna ilmselt naabripoisi mõjul oli soov saada Andoridi toetavat moblat.

Nexuse kasuks kõneles fakt, et tegu aasta jagu uuema aparaadiga, mis enamuse näitajate poolest X10'st ees. Nexus S kuulub selle aasta 10 parima androidi toetava mobla hulka. Otsustavaks kujunes ühe kohaliku moblafirma koolieelne sooduspakkumine, kus Nexuse hind ilma lepinguta $350 samas kui X10 oli $400. Kõik ülejäänud firmad müüvad siin Nexust samadel tingimustel $500 eest. Segav asjaolu siinmaal, et enamus operaatoreid üritab telefoni lukustada enda firma võrku, et oleksid kui pärisori kui korra lepingu teinud. Muidugi saab lahti lukustada aga uuemate moblade puhul kipub see keeruline ja kallis tulema.

Teine suurem jamps on muidugi hulga erinevate kandesageduste kasutamine, ühe firma telefon ei pruugi teisega sobida. Sealjuures tuleb vaadata mitte ainult 2G vaid ka 3G sagedusi. Pidin veidi abi osutama ja ka endale olukorra selgeks tegema, ei taha ju situatsiooni, kus siin ostetud riist Eestis ei töötaks. Surfates leidsin paar head üleüldise infoga kohta, millest võhikule piisas. Soovitan soojalt neile, kellel selleteemalisi küsimusi. Mobla võrgud, sagedused ja mobla blogi

Nexuse omaduste lähemal uurimisel selgus, et Samsung Google tarnib seda lahti lukustatult tingimusega, et operaatorid ei tohi edasimüües lukustada. Samas tekitas segadust olukord, kus müügimehed firmades väitsid jumala nimel, et moblad on lukustatud ja neid saab kasutada ainult nende firma võrgus. Netifoorumeid lugedes paistis aga, et müügimehed kas ei tunne asja või lihtsalt julmalt valetavad. Inimesed kes proovisid teiste operaatorite sim kaarte said vaevata ühenduse. Vajadus operaatorit vahetada tekkis meil seetõttu, et odavalt Nexust müüv firma ei pakkunud odavaid pakendeid ja häid pakendeid pakkuv firma ei olnud nõus oma hinda sendigi võrra alla laskma. See oli mulle täiesti arusaamatu, siinmaal enamasti saad igal pool kaubelda hinna samale tasemele, mida konkurent pakub, sest ilma kasumita ei müü keegi ja parem saada väiksem tulu kui see konkurendile anda.

Ainus loogiline seletus on ehk see, et operaatorid ei teeni telefonide müügilt midagi, vahel isegi kaotavad - nende põhitulu olevat teenuspakendid. Mina aga tahtsin muidugi saada nii odavat telefoni kui soodsat pakendit. Mängides inimeste vähesele informeeritusele ja kasutades nende ahnust õnnestus saada tulemus, mida endalgi raske uskuda. Valisin välja läheduses asuva pisikese poekese, kes esindas operaatorit. Omanik oli tumedanahaline Aafrika päritolu immigrant, kelledega alati kergem asju ajada, sest nad ei hoia reeglitest liiga kramplikult kinni. Ütlesin sissejuhatuseks, et meie mõlema aeg kallis seepärast pole mõtet müügiloba ajada "Lets cut the bullshit and get to the point right away". Mina tean mis tahan - Nexus S, mis on sinu parim pakkumine. Tema $350 peale teatasin, et pole paha võrreldes teiste operaatorite $495'ga aga saan selle $320 hoobilt mujalt, kui ei usu vaadaku netist järgi. Hind kukkus kohe samaks.

Nüüd alles käisin välja lisatingimused, mis panid mehe veidi vingerdama. Esiteks ei soovi ma nende firma teenuspakendit, sest see pole mulle piisavalt soodne. Teiseks teatasin, et ostan telefoni ainult kinnises pakendis ja siis kui tema juuresviibides kontrollime et telefon on lukustamata torgates sisse minu sim kaardi. Mees mõtiskles momendi ning ütles et see ei vasta päriselt operaatori tingimustele. Mainisin, et pole häda, küllap leian kellegi teise, kes suudab mind aidata. Selle peale teatati, et äkki ikka erandkorras ja suure vastutulekuna kuna oleme mõlemad Rootsis elanud saab midagi teha, ta peab enne ühe kõne võtma. Mõtlesin Rootsi juttu kuuldes meelde tuletada: Ära unusta "no bullshitting", aga hoidsin keele hammaste taga. Eks see ole neil harjumuse asi ja pealegi paistis äri sujuvat soodsas suunas.

Peale kõnet anti mulle teada, et sellise telefoni saab küll aga poes momendil pole. Kui ma talle $50 ettemaksu teen siis võin järgmine päev järgi tulla. Kahjuks peab ta $10 rohkem küsima, muidu olevat kasum liiga pisike. Iseenesest polnud vahet, kuidas raha liigub, ettemaks vihjas niikuinii ebatavalisele ärile. Nõustusin tingimusel, et kirjutame kõik selgelt kviitungile kirja. $10 pärast ei hakanud vaidlema, tean omast käest kui kitsas on algul rahaga ja lisaks on $10 odav hind teise inimese heatahtlikkuse võitmiseks. Hind ja tingimused olid niikuinii ennekuulmatult soodsad, isegi E-bay's ei saanud töökorras kasutatud Nexust alla $400 ja uut alla $450, sealjuures pole sul mingit garantiid.

Järgmine päev tuli lõuna ajal kõne, sõitsin kohale, avasin ise pakendi, proovisime telefoni minu sim kaardiga ära. Muidugi oli Google veebilehe info õige, helistamisel polnud miskit porbleemi. Maksin ära ja sõitsin kohe teise firmasse, kust ostsin sim kaardi. Müügimees oli parasjagu üllatunud, et konkurendi moblaga polnud miskit muud kui pane kaart sisse. Ta veel uuris, et kus ma lasin lahti lukustada ja vaatas kahtlevalt kui mainisin, et see polnudki lukustatud. Võimalik, et operaatorfirma hoiab Google tingimusi isegi oma müügimeeste eest saladuses. Nüüd ongi mõlemal tüdrukul telefonid samal arvel, mis annab $5 kuus lisakokkuhoidu. Panime kuuks ajaks piiramatu kõne, teksti ja andmeplaani, mis peale seda teise plikaga analoogse peale kukub.

Viimane sõit oli judinate poodi, kust mobla kate ja kaitseekraan muretseti. Kodus proovisime kiirelt ära ka mitmed teised põhifunktsioonid peale helistamise. Aparaat on tõepoolest asjalik, nii veebis surfamine kui Google sattellite maps väga heal tasemel. Kui mul poleks lepingut netipulgaga järgmise suveni kaaluks selle mobla muretsemist kuna teda saab kasutada ka wifi hotspotina, ühendades kuni 6 teist seadet paralleelselt wifiga internetti. Nagu võis oodata veetis õhtupooliku värske moblaomanik aparaadiga jantides, applikatsioone ja mänge peale laadides.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!