Saturday, October 22, 2011

Nuti TV (3D Full HD)

Kaasa teadis väita, et Eestis pidavat sellist telekat nii kutsutama. Loogiline, kui interneti telefone nuti telefonideks nimetatakse. No nii, nüüdseks oleme suure osa teleka funktsioonidest selgeks saanud ja erinevaid filme ning videosid vaadanud. Full HD on muidugi sammuke edasi teleri arngus ja 3D paras hüpe. Interneti otsekasutus võime muudab teleka pea et megaekraaniga miniarvutiks.

Esiteks minu arvamus pildi kvaliteedi kohta, mis on muidugi vägev, eriti kui võrrelda meie eelmise analoogteleka või siis arvutiekraaniga. Värvide seadistust tuli veidi käsitsi sättida, sest tehase originaal seadistus oli ebaloomulikult terav ja intensiivsete toonidega. Kiire liikumise puhul esineb märgatav piirjoonte hägustumine isegi 120 Hz skaneerimise juures. Täheldasin seda netist otse tõmmatava video puhul samas mängis DVD puhtalt. Seega võimalik, et tegu oli võrgukiiruse probleemiga ehkki teoreetiliselt peaks lubatavast "kuni" 24 Mbps allalaadimiskiirusest küllaga jaguma ja ülegi jääma. Teisi arvuteid polnud ka momendil peal ja kindluse mõttes olin võrgujuhtme otse telekasse susanud ega kasutanud WiFi't.

42 tolline ekraan on 4 meetri pealt vaatamiseks piisava suurusega. Tavalise lahutusega videot või interneti telekat vaadates hakkab lähemalt vaatamise puhul märkama kandilisi piksleid. Disain mulle meeldib, soliidne must kitsas äär ilma silmahakkavate nuppude, väljundite või kõlariteta - justkui suur maal kui foto peale panna.

Olen proovinud nii USB sisendit (fotod ja koduvideod), HDMI otsikut (arvuti kõvakettal olevad fotod ja video ning interneti TV) kui ka võrgukaablit (otse netist video ja netis surfamine). USB pealt tuleb tipp-topp, telekas toetab suurt hulka formaate, paljusid pole kuulnudki. HDMI'ga sama lugu, interneti TV kipub vahel hakkima, aga seda ilmselt saatja serverite ülekoormatuse tõttu. Eesti teleka vaatamise võimalus suurelt täisekraanilt on ikka mugav küll.

Otsene internetiühendus annab võimaluse netis surfata ja tervet hulka programme kasutada. Populaarsematest Netflix ja mitmed teised filmi ning video arhiivid (ilmselt meie olulisim netipõhiline kasutusala), Youtube (päris mõnus kasutada), Facebook (ilma keyboardita suht mõttetu), Twitter, Google Maps (hea aga piiratud täpsusega), Skype (läpakal mugavam) ja mõned teised, mida pole veel jõudnud vaadata.

3D on täiesti omaette lugu. Telekas võimaldab vaadata nii tavalisi filme 3D formaadis kui ka spetsiaalseid 3D filme. Mõlemal puhul on vaja telekas lülitada 3D rezhiimi ja kasutada passiivseid 3D prille. Tavalise filmi puhul muudavad prillid kujutise küll ruumiliseks, aga efekt pole just eriti muljetavaldav. Spetsiaalsete 3D filmide puhul on asi teine, objektid "hüppavad" sulle näkku ja kauguses asuv silmapiir jätab tõepoolest mulje, et telekas on portaaliks kuhugi teise ilma. Populaarteaduslikud filmid ja saated on tõepoolest muljetavaldavad.

Kokkuvõttes leian, et HD on väärt osta. Suurus sõltub vaatamise kaugusest ja rahakoti paksusest. Interneti ühendatavus (nuti tv) mugav aga seda funktsiooni saab suht lihtsalt arvutit telekasse ühendades simuleerida. Interneti kasutamine ilma klaviatuuri või spetsiaalse juhtpuldita tüütu. 3D on muljetavaldav aga tavavideote vaatamine 3D rezhiimis jätab soovida. 3D filmid kallid ja neid pole eriti palju ka internetist tõmmata, ühesõnaga 3D funktsionaalsus pole momendil nii oluline. Sellega tasuks ahk aasta paar oodata, läheb odavamaks ja filme ning programme tuleb ka juurde.

Ise olen paksult rahul, sest sain teleka nii soodsalt, et lisafunktsioonid tulid sisuliselt tasuta kaasa. Lõpetuseks tahaks rõhutada, et Nuti TV puhul on ülioluline Firmware pidev uuendamine - kindlustad olemasolevate funktsioonide probleemideta toimimise ja laadid automaatselt alla ka uusi.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!