Tuesday, December 13, 2011

Higgsi Boson

Eilne päev oli nii tippteoreetikutele kui niisama füüsikahuvilistele väga ootusrikas. Nimelt eeldati, et CERN teatab ametlikult Higgsi Bosoni avastamisest. Aga jälle kord tuli pettuda, või siiski mitte? Ehkki teistele osakestele massi "andvat" Higgsi Bosonit ei kuulutatud välja oldi siiski tema avastamisele või välistamisele pikk samm lähemale astutud. Võimalik massivahemik peaks olema 115 ja 130 GeV vahel, mis sobib päris hästi supersümmeetria teooriaga. Kui teda siiski ei leita, tuleb suur osa füüsika alustalasid ümber paigutada. Mõne teoreetiku arvates oleks see isegi põnevam tulemus, pakkudes enneolematuid väljakutseid uue põlvkonna teadlastele.

Allolevas tabelis on esitatud lihtsalt standardmudeli olemus ja elementaarosakesed, millest koosneb tavaline meile tuntud aine, mis paraku moodustab vaid 4% kogu universumi massist. Standardmudel ei seleta ei tumeda aine ega tumeda energia ehk ülejäänud 96% olemasolu. Nii et avastamisrõõmu peaks jaguma tulevastele põlvedele iga tulemuse puhul.



Miks Higgsi Bosonit üldse nii kangekaelselt taga aetakse, et selle eesmärgi nimel on isegi majanduslikus kitsikuses viibivad riigid nõus kulutama miljardeid dollareid. Tegu on standardmudeli ainsa puuduoleva, või õieti avastamata osakesega, mis peaks seletama ära massi ja gravitatsiooni olemuse ja loodetavasti heitma ka valgust tumedale ainele ja energiale. Igatahes anti teada, et lõpliku vastuse peaks saama järgmise aasta lõpuks, kui on kogutud piisavalt statistilist katsematerjali ja seda põhjalikult analüüsitud. Jääme aga põnevusega küüsi närides ootama.

4 comments:

  1. Põnev jah, see annaks vastuse paljudele küsimustele. Ma ei mõista ainult, miks seda God particle´ks kutsutakse. On see iroonia või mis?

    ReplyDelete
  2. Ainuke seletus, mis oskan pakkuda, oleks, et too osake "andes" teistele massi on juskui loojaks? Loogikat on selles muidugi samapalju kui musta augu põrguks kutsumise juures:)))

    ReplyDelete
  3. Meil oli ajalehes hea anekdoot:
    W. Heisenberg is out for a drive when he is stopped by a policeman.
    "Do you know how fast you're going?" he asks.
    Heisenberg says:"No, but I know where I am".

    (Meeldetuletuseks võhikutele: Füüsik H. arvas, et me ei või iial teada objekti asukohta ja kiirust.)

    ReplyDelete
  4. See oli ja jah hea määramatuse printsiibi verbaalne illustratsioon:)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!