Tuesday, February 28, 2012

Keskkoolist Ülikooli Kanada moodi

Meil sihuke ajaperiood saabunud, kui peab hakkama jälle haridusasutuste poole vaatama. Vanemale plikale nimelt on hakanud tulema ümbrikke ülikoolidest kutsetega tutvumiskohtumistele. Mulle tundus, et veits vara, tal veel poolteist aastat aega, aga tegelikult on ju hea ette teada, mis huvitab ja selle järgi sättida oma viimase kooliaasta ained. Miks, sest ülikooli võetakse vastu viimase kooliaasta kuue aine keskmise hinde alusel, millest viis kohustuslikud valitud erialast sõltuvad ja üks lihtsalt parim, mille 12 klassis said.

Tüdruk valis reaalained oma 12 klassi põhiaineteks. Pole ka ime kui otsustada raamatukogus käimise põhjal, kus ta esiteks kiirustab ajakirjade leti juurde, et vaadata kas pole mitte uus "Scientific American" või "Discover" või "Popular Science" juba välja tulnud. Seega pole minu tagant tõukamine vaid ikkagi tema enda huvi. Mina tüüpilise vanamoodsa mõtteviisiga mehena eeldaksin tüdruku puhul rohkem mõnda "naiselikku" huvi nagu sotsiaalteadused, meditsiin või keeled. Aga samas tuleb tunnistada, et tehniliste oskuste järgi on tööturul oluliselt suurem nõudmine kui psühholoogide või kunstiajaloolaste järgi keda võib tihtipeale peale ülikooli leida poes kassapidajatena või MacDonaldsis kliendi teenindajatena töötamas.

Tal oli juba üheksandast klassist võimalik internetis oma "karjääri profiil" üles seada ja seal kõik oma koolis valitud kursused määrata. Hea süsteem, sest nii oli võimalik keskkooli algusest peale planeerida aineid oma huvide ja edasiõppimise ning pikas perspektiivis edaspidise elukutse järgi. Kindlasti parem süsteem kui meil omal ajal kui keskkool (välja arvatud erikoolid kuhu mul oli õnn pääseda) ja ka ülikooli erialade kursused jäigalt paika pandud. Samas pole ma kindel, kas oleksin teadnud nii varakult mida tahan. Suurt füüsikahuvi summutas õpetajaks suunamise hirm. Kaasa see-eest teadis juba koolis, et tahab õpetajaks saada ja selleks ka algul sai. Igal juhul pakutakse siin kooli kaudu nõustajat ja muidugi on ka vanemad oma arvamusega ninapidi juures. Huvitav oleks teada kuidas keskkoolist ülikooli minemine nüüdsel ajal Eestis korraldatud.

Igatahes eeldab enamus reaal ja tehnilise kallakuga erialasid ülikooli sissesaamiseks 12 klassi füüsika, keemia, kahe matemaatika ja inglise keele head lõpuhinnet. Toronto Ülikoolis peaks sõltuvalt erialast kuue aine keskmine olema 80 - 97% kusjuures Inglise keel vähemalt 60% ja ükski teine ei tohi olla alla 70%. Vähem tuntud ülikoolides on ka nõudmised madalamad.

Järgnevalt toon ära lühiinfo mõnede Toronto Ülikooli erialade kohta, tüdruku huviorbiidis on esimesed kolm.

Arvuti ja Elektri Insener - sissesaamiseks 83-87% keskmine hinne, 4 aastat, aastamaks $10903, elukutse tehnik ($23.11 tunnipalk, $51461 aastapalk) või insener ($35.15 tunnipalk, $76594 aastapalk)
Lennundus (Aerospace) Insener - sissesaamiseks 83-87% keskmine hinne, 4 aastat, aastamaks $10903, elukutse tehnik ($23.11 tunnipalk, $51461 aastapalk) või insener ($32.31 tunnipalk, $69629 aastapalk)
Inseneriteadus - sissesaamiseks 90-97% keskmine hinne, 4 aastat, aastamaks $10903, elukutse insener ($32.31 tunnipalk, $67175 aastapalk)
Meditsiin - sissesaamiseks ülikooli diplom vähemalt 3 aastaselt programmilt, 4 aastat, aastamaks $18977, elukutse arst ($24.24 tunnipalk, $132615 aastapalk)
Õigus - sissesaamiseks ülikooli diplom vähemalt 3 aastaselt programmilt, 3 aastat, aastamaks pole antud, elukutse advokaat ($33.37 tunnipalk, $123632 aastapalk)

Mind üllatas kõige rohkem ametite tunnitasu, poleks nagu oodanud et insener teenib sama palju kui advokaat kuid pikalt rohkem kui arst! Aastapalkasid vaadates tekkis suur küsimärk, millele andis vastuse põhjalikuma tutvustuse lugemine. Advokaatide ja arstide aastapalga ajab kõrgeks ebatavaliselt suur kahe või kolmekordselt tasustatud ületundide arv. Aga isegi sellise palga eest poleks vähemalt mina nõus tegema 80 tunniseid töönädalaid. Oma elu ju siis õieti polegi. Jälle kord veendusin, et praegune töökoht on mul ülimalt soodne ehkki veidi igav.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!