Sunday, March 25, 2012

Astronoomia projekt

Pisem laps peab koolitööna tegema "taeva vaatlusi" ja neid ilusti kirja panema. Projekt algas juba siis kui olime Quebeckis suusatamas. Ülesanne oli väga lihtne aga just seetõttu keeruline. Vaja vaadelda õhtuti taevast ja üritada märgata kas miskit märkimisväärset hakkab silma. Toronto valgusreostuse tingimustes on muidugi võimalik ainult kõige heledamaid tähti ja planeete näha.

Seega ei võtnud kaua aega kuni selgus, et samas kui ülejäänud tähistaevas muutumatu (nagu peabki olema) siis kaks heledamat "tähte" muudavad aeglaselt oma asukohta. No muidugi on tegu planeetidega ning interneti abil sai laps teada, et need on Jupiter ja Veenus. Kuu ilmus samuti vahepeal pildile ja isegi Marssi õnnestus märtsikuus vaadelda.

Sel nädalal tuleb projekt esitada, eks juhendan veidi, kuidas tehtud vaatlusi veidi korrapärasemalt paberile panna. Aga tüdruk on kõik vaatlused ise teinud ja märkmed kaustikusse kirjutanud, väljasirutatud käes hoitud joonlauaga mõõtis isegi seda kuidas ja kui palju planeedid teineteise suhtes liikusid.

Internetist on võimalik Starry Night programmi abil üle kontrollida kas kõik sai ikka õieti kirja pandud. Tegelt võiks paljalt seda kasutades oma projekti valmis kirjutada aga taolist sobi pole ilus teha. Lihtne vahele jääda kui ei kontrolli ilmastiku ajalugu veendumaks, et need ööd ikka selged olid kui vaatlused kirja sai pandud:) Muideks, eestlastele peaks kohe silma jääma kui imelikult Kuu lesib selili meie laiuskraadil.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!