Thursday, April 19, 2012

Arvutiasjanduse asjatundlikkus.

Mulle ikka meeldib inglisekeelsetele terminitele iseäralikke tõlkeid välja mõelda. Tegu on muidugi väljendi "Computer Proficiency" tõlkega. Meile nimelt anti tööl kätte ankeedid, millele pealinna härrased soovisid ülemuse sõnul ausaid vastuseid. Juhtkond tahtvat teada millisel tasemel on töötajate arvutialased oskused, mis eesmärgil jäi igatahes saladuseks.

Lehed jagati kätte, esimese küsimuse peale pööritasin silmi aga teiseni jõudes vaatasin kella pealt, mis kuupäev on. Ei olnud aprilli viimane päev, mis oleks andnud lootuse, et tegu ebaõnnestunud aprillinaljaga. Nüüdseks olid enamus kolleegidest ankeedi sisust aimu saanud ja vaatasime arusaamatuses üksteise otsa. Järgnesid kommentaarid: See on mingi loll nali, jah? Keegi on vist pealinnas liiga palju kanepit suitsetanud. Mida kuradit sellise paberiga meie aega raisata. See on puhas solvamine. ... ja nii edasi.

Ülemus muigas ning rõhutas, et tema pole seda välja mõelnud, juhendid tulnud kõrgemalt poolt. Täitku me lihtsalt see ankeet ära, vaevalt niikuinii keegi kunagi loeb. Praeguseks on lugejal ilmselt tekkinud õigustatud uudishimu, mis kutsus meis esile sellise reaktsiooni. Ei miskit muud kui küsimused ise. Kokku oli neid kaheksa kuni kümme, kõik ei jäänud meelde aga parimad pärlid toon siin välja:

Mis tasemel on teie hiire kasutamise oskus?
Kuidas hindate oma võimet arvutit sisse ja välja lülitada?
Kui hea on teie oskus "aknaid" avada ja nendega manipuleerida?
Kas suudate programme käivitada ja sulgeda?

Vastata tuli tõmmates ring ümber numbrile, mis iseloomustas oskust: 1 - ei oska, 2 - natukene oskan, 3 - rahuldav oskus, 4 - professionaalne oskus.

Esialgu muidugi ladusime pead vangutades ringid neljadele ümber, sest kuidas kujutavad ette pealinna ülemused, et me hooldame arvitijuhtimise all olevaid masinaid oskamata hiirega ümber käia, sealjuures on enamus meist keskarvutisüsteemi kursused edukalt läbinud! Tegelikult ei suuda ma aru saada, mis mõttes saab olla hiire kasutamises või arvuti sisse lülitamises professionaalne??? Võib-olla selles mõttes, et oskad viie hiirega korraga zhonglöörida neid maha pillamata :)))

Kokkuvõttes ei suuda mind varsti enam miski üllatada. Nagu Einstein olevat kunagi öelnud: "Ainult kaks asja on piiritud, maailmaruum ja inimlik lollus, aga esimeses pole ma päris kindel."

2 comments:

  1. Kui ma poleks juba pikemat aega USA-s elanud, siis ma mõtleks, et ei ole võimalik. Aga ma nii enam ei mõtle, siin ongi sellised lollakad küsimustikud. Igasuguste ressursside raiskamise meistriklass.

    ReplyDelete
  2. Hea, et ükski inimene usub, endalgi vahel raske selliseid asju uskuda.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!