Sunday, May 27, 2012

Budo cup 2012

Nädala algul sattusin puht juhuslikult Reporteri saadet vaadates infole, et Laupäeval toimub üks kohaliku karate elu tähtsündmusi - Budo Cup. Balti ühed suuremad karate võistlused, millest võtab osa kümmekond ümberkaudset riiki. Sellist võimalust ei saanud kasutamata jätta, põnev ju minna vaatama kuidas siinne karate välja näeb.

Naiste vabavõitlus
Ehkki üritus algas juba kümne paiku hommikul toimusid huvipakkuvamad võistlused viimaste hulgas nagu tavaliselt. Juuniorid ja täiskasvanud astusid tulle poole viiest, selleks ajaks sõitsime naabripoisiga kohale. Paistis, et veidi oli ajakava venima hakanud aga oligi tore, et võimalik ka pisemate esinemist jälgida.

Praktiliselt kõik karatekad jätsid hea mulje. Naiste kata finaal oli väga kõrgel tasemel, ehkki katad teatud määral erinevad neist, mida meie teeme. Vabavõitluses kasutasid vastased korraldajate poolt antud vöösid: punast ja sinist, samas kui meil on kombeks oma vöid kasutada, ühele lihtsalt kinnitatakse punane lindijupp seljale vöö vahele. Kohtunikud olid ülikondades nagu rahvusvahelistel võistlustel kombeks.

Meeste vabavõitlus oli päeva nael ja nauditav jälgida. Minu probleemiks aga asjaolu, et punktisüsteemi raske tabada. Üleüldiselt anti punkte õige kitsilt, paljud matsud, mis meie võistlustel oleks loetud saanud ei pannud siinseid kohtunikke silmagi pilkuma. Ei osanud muud arvata kui, et punkti saamiseks peab lisaks löögi kontaktile ka tehnika pea perfektne olema. Teiseks siinse vabavõitluse eripäraks oli kohtunike komme lubada meestel päris pikalt sülitsi koos olla ilma neid lahutamata. Ja lõpuks peaks märkima, et võrdsete punktide korral otsustasid kohtunikud võitja, selle asemel, et minna lisaajale viimase punkti peale. Tuleks lugeda üle rahvusvahelised reeglid, et paremini mõista.

Meeste finaali algus
Meeste finaali lõpu eel, seisab Eesti esindaja
Meeste absoluutkaalu finaalis olid vastamisi Eesti venelane (vähemalt nime põhjal otsustades) ja Venemaa venelane. Võrdse matshi lõpptulemuse otsustasid kohtunikud andes võidu eesti esindajale. Tolle tugevaks küljeks olid heited, mida ta igal võimalikul juhul rakendas. Kokkuvõttes huvitav ja õpetlik kogemus.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!