Thursday, May 17, 2012

Karate Kevadturniir 2012

Vanem tüdruk kohtunikuna istumas vasakult teine
Seekordne kevadturniir oli emadepäeva nädalavahetusel. Meie seisukohast kaks harilikust erinevaks muutvat momenti. Esiteks järgmisel päeval toimuvad minu teise astme musta vöö katsed. Need tekitasid palju rohkem pinget ja minu jaoks varjutasid täielikult võistlustega kaasneva ärevuse. Mõtted olid rohkem erinevate musta vöö katade kui turniiri juures.

Noorem tüdruk vahepeal kohvikumüüja ametis
Teiseks asjaolu, et kaasa tuli ka pisema plika sõbranna. Tolle eesmärgiks oli teenida koolis vajalike ühiskondliku kasuliku töö tunde. Muud moodi ei oska ma tõlkida "Community Involvement Activities", mida on vaja 40 tunni ulatuses koguda, kusjuures selle eest ei tohi mingit tasu saada. Ja see on kohustuslik, ilma milleta sulle lõputunnistust ei anta.

Igatahes kohale sõitsime kümneks hommikul. Alguses tavakohane sissemarss, Canada hümn ja tervituskõned. Siis alustati nooremate ja madalama astme vööde võistlustega pihta. Vanem tüdruk võeti kohtunikuks, pisem läks kohe koos sõbrannaga kohvikusse appi. Mina harjutasin oma katasid ja kumitesid järgmise päeva vöökatsete jaoks.

Algajate tüdrukute vabavõitlus, laste kooliõed pildil
Vahepeal viskasin pilku ka võistluste käigule, et keegi meie omadest oma etteastet maha ei magaks. Esimesena astus võistlustulle pisem tüdruk juunioride mustade vööde katas. Poisid ja tüdrukud olid siin koos samas kategoorias. Seekord oli ta otsustanud tavalisest veidi keerulisema kata kasuks, aga kui valju häälega oma kata välja hõikas kuulsin üllatusega vana nime.

Mis jama see siis on, miks ta küll viimasel momendil muutis oma katat, ei saanud aru. Olime palju aega kulutanud tolle teise lihvimise peale. Aga esimese asendi peale sain aru, et laps oli lihtsalt ärevuses tavakohase vana nime välja hõiganud, ehkki tegi uut katat. Oi kurat, selline aps läheb kalliks maksma, kohtunikud võivad 0 punkti anda, sest sa ei tee ju pea ühtki blokki ega lööki, mis kuuluvad maha hüütud katasse.

Noorema kata esitus
Üldiselt oli tüdruku esitus päris hea ja jäin hingevärinal ootama, mida kohtunikud asjast arvavad. Teatava üllatusena ei andnud üldse punkte vaid üks kohtunik, teised neli kas ei pannud nime apsu tähele või olid armulised ja tegid selle eest minimaalse võimaliku allahindluse. Kokkuvõttes sai laps esikoha väärilise kata esituse eest kolmanda koha ehkki tehniliselt oleks tulnud ta diskvalifitseerida.

Noorem tüdruk saab oma 3 koha medali
Järgnesid demonstratsioon esinemised ja peale lühikest söögivaheaega, kui manustasin tuunivõileiva läks jälle põrandale noorem. Vabavõitluse esitus ei tulnud tüdrukul üldse hästi välja. Esimeses matshis oli vastaseks oluliselt suurem neiu, mis aga ei vabanda edasist asjade käiku. Kohe alguses astus ta rumalalt sisse vastase kõrgesse jalalööki - Mawashi Gerisse, mille eest too kaks punkti sai. See viis rütmist välja ja peale edasist enam-vähem võrdset punktide vahetust tuli vastase paremust tunnistada. Vabavõitluses on tüdrukul veel palju taktika poole peal õppida, ehkki tehniliselt on ta meie pere tublim.

Noorema vabavõitlus
Vanem plika kuulub nüüd oma 16 eluaastaga täiskasvanud naiste kategooriasse nii katas kui vabavõitluses. Ta oli hoolega katasid harjutanud ja läks võistlema õigustatud lootuses esikolmikusse tulla. Paraku vedas alt esimene kata, mille ta harjumatult pehmelt esitas - neljas koht. Suureks pettumuseks ei saanudki ta ette astuda oma palju treenitud keerulise Kushanku dai kataga, mis väärib omaette lugu.

Vanema tüdruku kata, mina istumas ja jälgimas
Siinkohal annan lühikokkuvõtte, kes tunneb rohkem huvi võib lugeda "Kusanku" veebilehelt. Tegu ühe keerulisema kataga, kus kasutatakse hulka erinevaid üles suunatud (maast taevasse) ründe ja kaitse tehnikaid. Katas on umbes 84 võtet ja ajaliselt peaks kestma veidi üle minuti, sõltuvalt esitatavast versioonist. Kushanku dai sümboliseerib võitlust 15 vastasega ebatasasel alal pimedas.

Kuna aga esituseni ei jõudnud pole ka pilte :( Igatahes järgmisena olin mina põrandal oma kataga. Kohe esimesel sammul koperdasin veidi, aga see võttis pinge ja edasi läks kõik libedalt. Endale tundus esitus päris normaalne aga finaali mul loomulikult asja polnud, liiga palju on paremaid ja kogenumaid (loe rohkem harjutanud ja nooremaid) kata esitajaid.

Tüdruk jäi blokiga hiljaks, selge punkt vastasele
Punktivääriline jalalöök kehasse, kolmas koht !
Naiste vabavõitluses läks minu neiu kokku favoriidiga ja vaatamata visale vastupanule kaotas selgelt. Lohutusringis õnnestus vastane võita ning kokkuvõttes sai ta igati auväärse ja momendi võimetele vastava kolmanda koha. Vabavõitluses on tüdruk viimase aastaga palju arenenud ja kiiremaks muutunud. Kombinatsioonid tulevad paremini välja ning taktikaline liikumine osavam. Soovida jätab kaitse (rünnakule minnes kipub seda suures tuhinas unustama) distantsi hindamine (paljud löögid lähevad "õhku") ja võhm.

Mina muretsesin oma vabavõitluse puhul kõige rohkem selle pärast, et ei saaks vigastusi, mis järgmisel päeval vöö katsetel segaks. Eks üleliigne ettevaatus jättis oma pitseri ja ehkki esimene vastane oli minu tasemel (olen teda varem võitnud) läks matsh kohe alguses rappa. Vastane tegi jalalöögi, mille enda arust edukalt blokeerisin ja andsin talle hea tabamuse kehasse. Kohtunikest kaks andis punkti minule, kaks vastasele ja ringikohtunik samuti vastasele, sest ta oli sellises kohas kus ei näinud minu lööki, mille vastase keha varjas.

Vasakuga blokin jalalöögi samas kui paremaga pakun kerge lõuapuute
Edasi läks vahelduva eduga ja ehkki korra kaotasin peale jalalööki tasakaalu ning lendasin põrandale ei saanud kumbki selles situatsioonis punkti. Vastane tuli veidi hooletult maaslamaja vastu kahepunkti lööki sooritama aga valisin momendi ja andsin maast lahti tõugates veidi enne hästi suunatud jalalöögi tema keha suunas. Sellest läksin hoogu ja sain kohe veel ühe punkti kiirest rusikalöögist. Aga siis lendas punane kotike ringi - aeg sai läbi punktiseisul 3 : 4 minu kahjuks.

Kokkuvõttes polnud kõige edukam turniir aga samas pole ka põhjust virisemiseks. Vahel veab rohkem, vahel vähem, peaasi et keegi märkimisväärseid vigastusi ei saanud.

P.S. Kaasa lubas peagi võistluste video üles riputada.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!