Sunday, June 17, 2012

Kõhuorja ülestunnistus



Tavapärane hommikusöök
Polegi kirjutanud ühest olulisest põhjusest, miks mulle nii väga siin Eestis meeldib. No muidugi tuleb juttu toidust:) Ei maksa arvata, et joogid ei meeldi, aga neist on juba kirjutatud. Ilusti järjekorras minnes alustaks hommikusöögist, mis mul eriti vaheldusrikas pole. Lihtsalt jogurt, müsli ja tass Presidendi heleda röstiga kohvi. Mis mõtet oleks midagi muud süüa kui selline kombinatsioon nii maitsev ja samas lihtne ning mugav. Piimatooted on enamuses siin sellisel tasemel, et viivad ameerika mandri massitoodanguga harjunud inimese keele alla.

Siin olles püüan võimalikult palju toituda taolistest delikatessidest, mida meil pole saada. Loeksin järjest üles, oma lemmikud. Leib/sai muidugi suures valikus ja hea, aga seda teeb kaasa isegi paremini. Vürtsikilude kallal saab pakkide viisi maiustada. Saia peale erinevaid juustusid, sulatatud juustu ja kummalisel kombel juustu keeduvorsti. Suitsukala on ka kole maitsev ja muidugi pasteet. Sooja toidu koha pealt on valmistoidu lettides valik suur: kartulid, kapsarullid, hapukapsad, praetud maks, lihatükid, .... Lisaks muidugi saabub tönu vanematele aeg-ajalt hõrgutav metsloomalihast valmistatud valmistoit iseenesest kohale:) No ja kõik need salatid, minu lemmikuks punane lihasalat, mis tundub olevat rosolje, kus heeringas lihaga asendatud.

Kondiitritooted odavad ja jube maitsvad, eriti igasugused stritslid, kringlid ja koogikesed. Kalja oleks peaaegu unustanud. Lugesin Delfist kaljatesti loo ja julgen kinnitada, et minu arvamus ühineb täielikult nendega: Parim kali on A Le Coq Tume kääritatud kali. Maiustuste puhul ei saa mööda minna kommidest, iseäranis Kalevi marmelaadikommidest. Muidugi ei tohi unustada jäätist: pisemas formaadis eelistan vanaaegseid vahvlitopse, suuremas 5 liitrist Balbiino shokolaaditükikestega koorejäätist.

No ja lõpuks on võimalik ka ise küpsetada. Tõin poest juubelitordi pulbrit, mille maitse taina põhjal otsustades säilinud samana nõuka ajast saati. Lisad piima, veidi õli ja rabarberi (või suvalise hapuma puuvilja) tükke, ning siis paarikümneks minutiks ahju. Valmistamine lihtsamast lihtne, tulemuseks võrratult hea kook. Kõhukene laulab mul siin olles. Ainult paljureklaamitud Helluse jogurti peale kippus protestima, mis kinnitab kas reklaami kahtlast väärtust või asjaolu, et mu läänepoolkera seedebakterid ei anna niisama alla.

3 comments:

  1. Mul on just Helluse naturaalne jogurt, 100%rukkileib ja teraline makspasteet Eestis olles alatised lemmikud.

    Ü.

    ReplyDelete
  2. Just just see teraline maksapasteet, mida mujal ei osata teha. Tegelt täiesti võimalik, et Hellusel pold häda kedagi, hoopis miskit muud, kindlasti küll mitte õlu:)

    ReplyDelete
  3. Meil Eesti Majas hakkab juba veebruaris see jutt peale, et millal keegi suvel Eestisse läheb ja mida ta seal siis sööb. Ikka leiba, pasteeti, jogurteid, kilusid, turult suitsusinke ja suitsukalu. Ja kukeseeni ja peenralt herneid ning maasikaid. Kõigil sama menüü :)

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!