Tuesday, July 31, 2012

Must Luik


Sain oma "Reaalsuse rüpes" blogi postitusele huvitava anonüümse kommentaari, mida paraku miskipärast enam seal pole. Võimalik et autor ise kustutas ja seetõttu ei hakka uuesti avaldama, ehkki ta mul olemas on. Aga kuna eriti tihti kommentaare pole ja seesinane üks harvadest, mis minu arvamust huvitavate probleemide kohta küsis, siis vastan blogi vormis lühidalt.

Kõigepealt peaks rõhutama, et Nassim Taleb'i raamatut "Black Swan - The Impact Of The Highly Improbable" pole ma lugenud, mistõttu minu arvamus põhineb puhtalt minu enda maailmanägemisel ja mille puhul ma absoluutselt ei pretendeeri lõplikule tõele. Lihtsalt järgnev seletus on minu arust kõige loogilisem, ei miskit müstikat seal. Aga kaasalisatud muusikapala  https://www.youtube.com/watch?v=r3ayvCbK8vY  oli tõepoolest lummav, ei oska paremat sõna leida selle tunde kohta, mis vaikselt taustana kuulates mind kui muusikakauget isikut valdas. Selle raamatu kavatsen läbi lugeda, kes teab, võimalik et siis näen mõnda asja veidi teise nurga alt.

"Mis On Elu Mõte?"
Selle peale küsiks vastu: "Miks peaks olema elul mõte, minu meelest pole selleks vähematki vajadust. Sama hästi võiks ju küsida, mis on energia mõte, mis on raua mõte, mis on gravitatsiooni mõte ... jne ...  Nad lihtsalt on olemas, inimene võib soovi korral neile igasuguseid mõtteid juurde keevitada aga see ei tee ühte teisest õigemaks või paremaks. Elu mõtte (kitsalt võetud ideoloogia) pärast on ju lugematuid sõdasid maha peetud, minu arust täiesti "mõttetult" :)

Nõustun arvamusega, et inimene on bioloogiline robot, kuid ei mõista mida peab kommentaator silmas teekonna all (elukäiku ehk?). Väidet, et "Meile on sisse programmeeritud keelud ja käsud...eesmärk, Kelle poolt?" võib mitut moodi mõista. 
Kui peetakse silmas bioloogilisi "reegleid" nagu sama liigi isendite mitte tapmine, hoolitsus järglaste eest, ... jne ... siis need tulenevad otseselt looduslikust valikust. Liigi säilimisele on need omadused kasulikud. 
Kui peetakse silmas kultuurilisi "reegleid" nagu monogaamia, komme riides käia, nõusolekut noogutusega väljendada, ... jne ... siis need on inimeste kultuuride poolt välja mõeldud ja sugugi mitte universaalsed.  Äärmuslikel juhtudel käivad lausa bioloogilistele reeglitele vastu (inimohverdused, rituaalne kannibalism, ...) 

Mis siis saab kui neid eesmärke (reegleid) ei täida? Kui valida rada, mis on selle programmeerimise vastu... 
Kui bioloogilisi reegleid mitte täita osutub see tõenäoliselt liigi säilimise seisukohalt kahjulikuks, seda muidugi ainult massiivse rikkumise korral. Looduslik valik roogib "ketserlikud" indiviidid julmalt välja.
Kui kultuurilisi reegleid rikkuda sõltub kõik kultuurist: Saudi Araabias pannakse purjus olemise eest vangi, homod lüüakse maha samas on lubatud mehel nelja naist omada. Ameerikas viib politseinik purjakil noore ohutuse mõttes koju, homod peavad paraade aga mitmenaisepidamine on tabu.

Anonüümikut tervitades,
TT

2 comments:

  1. Mõtlen ka, et loomaliigina oleme adaptsiooni ja loodusliku valiku vili. Oleks aga suur soov teada saada, kuivõrd inimese aktiivne sekkumine loodusliku valiku protsessi seda mõjutab. Kahjuks on need viljad kauges tulevikus ja mu silmad seda ei näe.

    ReplyDelete
  2. Eks inimene on ka ju loodus:) Võib-olla õnneks me silmad seda ei näe :)))

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!