Friday, August 3, 2012

Curiosity = Uudishimu


"Uudishimu" nimeline Marsi kulgur hakkab peagi "Marsi teduslabori" nimelise kosmoselaeva pardal kohale jõudma. Momendil on mõlemad umbes poole miljoni kilomeetri kaugusel, hea tervise juures ja täpselt õigel kursil nagu NASA eilsest teadaandest võis lugeda, trajektoori korrektsiooni polnud vaja teha. Marsile maandumise moment on eeldatavasti 10:31 PDT 5. augustil. Toronto aja järgi oleks see 01:31 ja Eestis 08:31 6. augustil. Tegelikult aga 14 minutit varem, lihtsalt raadiosignaali näol info meieni jõudmine võtab 13.8 minutit. Lisaks olümpiamängudele veel üks ülipõnev sündmus, mida saab ka otse jälgida NASA TV pealt


Nagu ka lennusõidu puhul on kosmosereisidelgi ohtlikeimaks momentideks start ja maandumine. Maandumist nimetataksegi 7 õuduseminutiks, sest selle aja jooksul pole ühendus võimalik aga kui olekski siis midagi teha ikka ei saaks. Videomängugi on üle 100'se pingi (0.1 sekundilise viivitusega) raske mängida, mis siis veel 13.8 minutist rääkida, arvestades seejuures, et Marsi atmosfääri sisenemise kiirus on 5800 m/s ehk 5.8 km/s! Alltoodud videlõik annab kõigest sellest hea ülevaate.



Muidugi on internet täis infot nii, et igaüks kes googeldada mõistab, leiab rohkem põnevaid artikleid, pilte ja videosid aga ilmselt on siiski kõige autoriteetsemaks allikaks NASA ise. Nende veebilehel tiksub ka pidevalt kell, mis näitab kaua aega maandumise momendini on jäänud. 

Kokkuvõttes on oodata, et 6. august saab üks põnev päev olema:
Esiteks Curiosity maandumine
Teiseks kolm eestlast olümpia kettaheitel
Kolmandaks pere saabumine Eestist tagasi

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!