Wednesday, September 5, 2012

Võlakriis - aga kus ja kellel?


Viimasel ajal on pidevalt uudistes juttu Euroopa võlakriisist. Vahepeal sähvatas teade, et USA läheb pankrotti kui kongress ei tõsta võlapiiri ega luba raha juurde trükkida. Muidugi tegi ta seda, kes siis ikka endale lühikeses perspektiivis probleeme tekitab, palju lihtsam neid edasi lükata ajale kui ei olda enam vastutaval kohal:)

Võlgnevus iseenesest pole aga sugugi nii lihtne kui pealt paistab. Seda saab vaadata õige mitme eri nurga alt. Täna jäi silma Economisti Maailma üleüldise võlgnevuse interaktiivne kaart, kus iga riigi kohta tuuakse ära võla absoluutne suurus, suurus ühe elaniku kohta, võlg protsendina aastasest kogumajandus produktist (GDP) ja võla aastane muutus. Pildile jäänud pidevalt suureneva "võlakella" näit on 2012 aasta 5. septembri seisuga kell 4:00 AM Greenwitchi järgi.

Olulised on kõik eelpooltoodud numbrid aga ilmselt iseloomustab kõige paremini iga riigi seisu võla protsentuaalne suhe aastasesse GDP'sse. Igaüks võib ise vaadata ning olen kindel et avastab nii mõndagi üllatavat ja saab ka aimu, kus järgmised probleemid ees ootamas. Minu jaoks oli kübe ootamatu paljukiidetud Kanada võlanumber, mis USA oma ületas, noh OK meil on maavarasid jalaga segada, millega suudame oma võlga kindlalt tagada. Eesti on selles pildis eeskujulikus positsioonis ehkki viimasel aastal on võlg õige kiiresti kasvanud.

Segaduse suurendamiseks lisan ka teise kaardi, mis jätab tunduvalt süngema mulje. Lisaks riigivõlale on koguvõlga arvutades juurde liidetud tarbimisvõlad, finantsvõlad ja mittefinantsvõlad. Leidub vähe riike, kelle koguvõlg jääks alla 2 aasta majanduse koguprodukti väärtuse.

Teatava suurusega võlg on normaalne, seni kui selle raha kasutamisest saadav tulu ületab protsendi mille laenamise eest pead maksma. Ajutiselt muidugi võib ka miinusesse minna aga seda ainult ajutiselt, muidu hakkab peagi rott panka kippuma nagu oleme viimasel ajal piisavalt tihti näinud.

Lõpetuseks Economisti Euroopa riikide olukorrale pühendatud kaart, mis vägagi kõnekas kui numbreid vaadata. Siin leiab infot nii majanduse olukorra, võlataseme kui ka eelarve situatsiooni kohta.

1 comment:

  1. Päris huvitav oleks siia kõrvale leida kaart kui õhukeseks mingi riik kärbitud on, milline on elanikkonna sundkulutuste tase ja kui suur osa palgast läheb maksudeks.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!