Monday, October 29, 2012

Sandy't ootamas

Viimane pidevalt otseülekandes satelliidipilt Sandyst.

Asume selle aasta tähelepanuväärivaimast orkaanist õige kaugel aga kuna tegu on erakordselt suure tormisüsteemiga ulatub tema mõju juba praegu (esmasp õhtul) isegi Torontosse. Aegajalt sajab tugevasti ja tuul on tõusnud. Ööseks lubatakse tuuleiile kuni 100 km tunnis ja võimalikke üleujutusi madalamates kohtades. Nüüd on küll hea meel, et kevadel maja eest suur poolkõdunenud vahtrapuu maha võeti, see oleks võinud maja katusele sadada, sest meie siinoleku ajal pole nii tugevat tuult igatahes olnud. Ujutuste koha pealt suurt ei muretse, asume ümbruskonnas suht kõrgel kohal. Ainult üks kord tuli meeletu vihmaga vesi keldrisse ja sedagi vihmavee kanalisatsiooni kaudu. 

Natuke kahju, et me pole mere ääres, sest mulle on alati meeldinud tormiga rannas olla. Ei tähenda mis ilm, alati saab soojad ja vihmakindlad riided selga ajada et mere möllamist jälgida. Ookeani ääres olen vaid korra näinud kauge orkaani mõju St. Maarteni saarel Kariibi meres. Ilm oli ilus, tuul mitte väga hull aga lained rannas tavalise maksimaalselt poole meetri asemel 3 - 4 meetrit. Mina naiiv tahtsin veel ujuma minna, õnneks kohalikud keelasid selle kategooriliselt, küsides kas mul on enesetapu plaanid. Alles siis kui nägin, et isegi professionaalsed surfarid pakkisid vee peale minemata oma kraami kokku, tekkis aimdus ettevõtmise ohtlikkusest.

Siin puhub aga tuul põhjast ja seega Ontario järve tuulepealsel küljel suurt miskit vaatamisväärset ei toimu nagu koju sõites võisin veenduda. Inimesed on siiski veidi paanikas, bensujaamades ja poodides pikad sabad, sest hoiatati, et võimalikud elektrikatkestused võivad paar päeva kesta. Mina isiklikult arvan, et tegu tüüpilise ameerikaliku paanitsemisega, aga eks me varsti näe. Igatahes ei kavatsenudki toitu varuks osta, kolm päeva elab ju söömata ka üle, ja ongi kasulikum;), bensu võtsin häda sunnil, sest paagis oli vaid paar liitrit järgi.

Jällekuulmiseni peale orkaani kui elekter ikka alles on:))) Tormi kulgu saab reaalajas jälgida NASA GOES projekti veebilehelt.

2 comments:

  1. http://news.nationalpost.com/2012/10/31/hurricane-sandy-toronto-2012/

    Siin mõned pildid Torontost peale tormi. Natu ikka rahmeldas siin ringi.

    ReplyDelete
  2. Nojah, nende piltide põhjal paistab asi tõsisem olevat kui arvasin. Aga ma kirjutasin sellest mida oma silmaga nägin, tähendab suurt miskit.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!