Sunday, October 28, 2012

The Grand Design

Lõpuks jõudsin ka Stephen Hawkingi viimase juba 2010 trükki läinud raamatu läbi lugeda. Universumi teemaline nagu eelminegi - "A Brief History of Time". Siin on aga tavalisest rohkem tähelepanu pööratud sellistele eksistentsiaalsetele küsimustele nagu miks üldse on olemas midagi selle asemel et poleks midagi. Inglise keeles kõlab vähe elegantsemalt: "Why there is something rather than nothing"? Selles raamatus on kaasaja tunnustatuima teadlase poolt rõhutatud jumala mittevajalikkust universumi loomise juures.

Raamatut lugedes saad tänapäeva teaduslikule maailmavaatele põhineva vastuse sellistele küsimustele nagu: Millal ja kuidas Universum sai alguse, Miks me olemas oleme, Mis on reaalsus, Miks on loodusseadused "häälestatud" võimaldamaks meie eksistentsi, Kas universumi olemasolu eeldab "kõikvõimsa looja" olemasolu, millele vihjab ka pealkiri. Kui kunagi kuulusid sellised küsimused pigem filosoofia valdkonda siis nüüdseks suudavad edusammud teaduses neile enam-vähem rahuldavad loogiliselt põhjendatud vastused anda.

Puudutatud on tavainimesele mõistetaval tasemel kõiki põhilisi teooriaid alates standard mudeliga ja lõpetades M-teooriaga. Ehkki pole veel suudetud avastada või kokku panna kõikehõlmavat teooriat, mis kataks erinevad fundamentaalsed vastasmõjud (gravitatsioon, elektromagnetiline, nõrk ja tugev vastasmõju) kõigil tingimustel, on loodud hulk erinevaid teooriaid, mis kirjeldavad äärmiselt täpselt universumi käitumist erinevais tingimustes. Hawking toob esile probleemid, mis pole seni lubanud erinevaid teooriaid ühe mütsi alla panna.

Ta kirjeldab kuidas kvantmehhaanika põhiprintsiipidest tuleneb olukord, kus võimalikke reaalsusi on tohutu hulk. Võimalikke universumeid pea lõpmatult palju ja põhjus, miks meie juhtumisi oleme just sellises, kus eluks kõik sobivad tingimused, on tühipaljas tõenäosuslik juhus. Lihtsalt 10 astmes 500 universumi hulgas juhtub paratamatult olema mõni, kus loodusseadused paistavad olevat elu tekkimiseks ette häälestatud. Teistes universumites lihtsalt pole kedagi, kes taolise küsimuse üle pead vaevaks.

Soovitav lugemine elu ja universumi "mõtte" otsijale, eriti nauditavaks teeb tolle populaarteadusliku teksti inglisepäraste humoorikate ütlustega vürtsitamine.

P.S. Avastasin üllatusega, et ta on koos tütre Lucyga ka lasteraamatuid välja andnud.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!