Saturday, November 24, 2012

Musta Reede Hullus

Viimasel ajal on inimesi Põhja-Ameerika mandril novembri viimasel reedel üks eriline hullus - ostuhullus haaranud. Poed üritavad oma seismajäänud ja vana kaupa kuidagi maha sokutada pannes meelituseks välja ka piiratud koguse paremat kraami soodsa hinnaga. Ilmselt tundus kaupmeestele, et mustast reedest jääb väheks, seekord oli ka punane neljapäev välja kuulutatud. Ega ma imesta, kui paari aastaga jõuame sinise esmaspäevani:)

Üks töökaaslane väitis, et musta reede nimetus tuleb sellest, et poed jõuavad siis esimest korda aasta jooksul kasumisse, ehk musta tindi piirkonda nagu seda raamatupidamises tuntakse. Vaevalt lugu sada protsenti tõele vastab, aga huvitav seletus sellegi poolest. Ostupalavik haarab siiski enamasti hilisimmigrante ja tagasihoidlikuma sissetulekuga seltskonda. Paarikümne või ka saja dollari pärast ei viitsi ju tundide kaupa sabades seista ja kella viiest hommikul kuni keskööni ostukeskuste rahvamassides trügida. Samas tean inimesi, kes võtsid end töölt vabaks, et öösel USA'sse sõita - seal pidada paremad pakkumised olema. Samas on põhjust arvata, et esiteks tuleb sealne kaup kallim kätte kui hotelli, bensu ja restode kulud juurde liita, kaduma läinud ajast rääkimata. Teiseks kipub rahvas karjainstinktist kaasa kistuna hunniku mittevajalikku kraami kokku ahmima.

Aitab filosofeerimisest, aga kuidas siis meie peres see suur püha möödus. Ega ikka päris mööda ka läinud, ei suutnud vastu panna kiusatusele, et internetis hindadele pilku peale visata. Natu kõhklevalt sai Lenovo weebileht avatud aga hindu nähes selgus, et kuu aja eest lapsele tellitud IdeaPad Y580 JU läpakas oli musta reede "superpakkumisel" hoopiski üle $300 kallim kui meie makstud hind. Paistab, et korraliku kraami eest küsitakse enamasti kõrgemat hinda, kasutades rahva ekslikku veendumust, et "mustal reedel" on kõige soodsam aeg oma ostud teha. Ka üks teine ost, millest kirjutan veidi hiljem, oli täna lausa $980 kallim kui kahe nädala eest.

Samas tuleb tunnistada, et internetist avastasin siiski paar ülisoodsat pakkumist. Koduteel tõin raamatukogust kaasa raamatu ja kuna elektroonikapood jäi teele otsustasin sisse astuda. Rahvast polnudki enam eriti palju, aga miskit ostmisväärset ma ka ei leidnud. Nalja pärast võtsin kätte Battlefield 3 mängu ja küsisin klienditeenindusest, kas arvutimängude puhul ka konkurendi hinna löömise poliitika kehtib. Aga muidugi, sain vastuseks. Sellisel juhul võtaks $40'se BF3 mängu $12 eest nagu seda Originis üle interneti müüakse. Eeeee..., ma pean ülemuselt küsima vastas klienditeenindaja. Nojah, nii palju siis sellest, asutasin end minekule aga minu üllatuseks hüüti järgi, kas ma olen rahul $9.20'se hinnaga. Polnud plaanis osta, aga no selle hinna eest võtsin ära. Hea kui kodus kolmas koopia, kui lastel külalised saab kolmekesi BF3 mängida!

Hoogu sattununa sai Winnersisse pilk visatud, lootsin leida mugavaid õhuaukudega suvematkatossusid. Vaata imet, just üks paar oli järgi - mulle täpselt parajad, viisakat tagasihoidlikku halli värvi ja lisaks veel allahinnatute osas, ainult hinnasilt puudus. Minu küsimise peale kutsuti kena vene aktsendiga neiuke appi. Otsis teisi sarnaseid papusid, mida aga polnud, viimane paar. Minu küsimuse peale, et äkki leiab arvutist andmebaasist, selgus - kaup pole arvutis! Lõpuks otsis mingid enam vähem sarnased jalatsid välja ja küsis, kas olen 50 dollarise hinnaga rahul. Krimpsutasin nina, et ootasin veidi madalamat hinda.

Lobisesime veidi sõbralikult ja neiuke haaras mingid suvalised sussid, vaatas hinda ning küsis, kas $30 on rahuldav. Muidugi, läksime kassa juurde, aga seal oli miski nõid, kes hakkas õiendama - need tossud palju kallimad. Kutsuti ülemus, kes otsustas: $60 ja teeme $15 allahindluse seega $45 lõplik hind. Klienditeenindaja vabandas punastades, pole hullu vastasin, reeglid on reeglid aga tänan väga meeldiva teeninduse eest. Selle peale punastas ta veel rohkem ja pakkis mu papud kenasti sisse, $45 on tegelt ju väga soodne hind korralike jalatsite eest. See jäi ka minu musta reede viimaseks ostuks kui toidupoes käimine välja arvata.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!