Saturday, December 1, 2012

Lenovo Y580 ehk lugu kuidas Dell kliendi kaotas.

See täisnimega Lenovo Ideapad Y580 JU läpakas on pisemale lapsele kombineeritud eelmise aasta kooli lõpetamise, selle aasta alustamise ja ka jõulu kingiks. Kombineeritud seetõttu, et muidu oleks raske endale põhjendada taolist kulutust, eriti kui läpakatest meil peres just puudust ei ole. Ega algul polnud kavas nii vägevat pilli muretseda, aga Dellilt tellitud $700 dollarise läpakaga juhtus siinseid tavasid arvestades täiesti arusaamatu lausa kliendi nöökimise lugu.

Delli Inspiron 15R Notebook oli soodukal ja kuna enamus tehnilisi nõudeid meile (s.t. minu arust lapsele piisav võimsus) sobivad, tellisime ta septembri lõpus ära. Tarneajaks lubati suht kiire 2-3 päeva. Noh kui nelja päeva pärast polnud kippu ega kõppu uuris kaasa netist järgi, tarneaeg mõni päev edasi lükatud. OK, mis ikka, tegijal juhtub. Möödus nädalake ja kui ikka polnud miskit kuulda vaatasime uuesti, meid ootas lausa nõukogulik üllatus - tarneaeg nagu muuseas kolm nädalat edasi lükatud. Isegi miskit vabandust polnud saadetud.

WTF!!! ehk eesti keeles - no kurat küll, helistasin Dellile, mis toimumas. Klienditeenindaja muidugi pole süüdi ja teda pole mõtet hurjutama hakata, soovisin lihtsalt infi saada. Kuulasin ära paar minutit vabandusi ning info, et tootmisprotsessis olevat probleeme. OK, aga sellest oleks võinud mind nagu informeerida. Küsisin kas mulle viivituse eest miskit kompensatsiooni pakutakse, noh soodsama hinna või mõne ekstra judina näol. See polevat nende poliitika. Pergel küll, soovitasin neil oma poliitika üle vaadata lisades, et kui lähemal ajal ma arvutit kätte ei saa siis tühistan tellimuse. 

See paistis mõjuvat, igatahes lubati kohe rattad käima panna ja mulle järgmisel päeval tagasi helistada. Vahepeal olin netis surfates avastanud Lenovo läpaka, mis küll sutsu kallim aga samas pikalt paremate tehniliste näitajatega. Järgmine päev helistatigi Dellilt tagasi ja teatati, et kahju küll aga enne kahte nädalat pole saadetist loota ning ka miskit kompensatsiooni ei saa pakkuda, sest tegu olevat niigi hea hinnaga. Vastasin, et sellisel juhul tühistan tellimuse, kuna taoline viivitus lihtsalt pole aksepteeritav, eriti arvestades seda, et teil pole kavaski enda viga kliendile heastada.

Ausalt öeldes täiesti arusaamatu firma müügipoliitika. Oleks nad pakkunud mulle mingisugustki kompensatsiooni, kas või mõne jupi tasuta upgreidimine või lisamine, mis oleks neile tühise maksumusega, oleksin ilmselt kannatlikult need kaks nädalat oodanud ja pealegi veel rõõmus olnud, et sain miskit juurde. Nüüd aga lisaks kliendi kaotamisele suutsid nad ka oma mainet kahjustada, ja tänapäeva info liikumise juures on see suure mõjuga. Kui kusagil netis sellest lobiseda või ülevaade anda, kes teab palju potensiaalseid kliente juhtub lugema.

Järgmiseks käiguks oligi Lenovolt Ideapad Y580'e tellimine. Momendi kampaaniahindu ja internetikuponge kasutades õnnestus hinnad uskumatult soodsaks keevitada. Odavam versioon vaid $100 kallim Dellist, aga valikut lähemalt uurides otsustasin kõige vingema pakutava mudeli IdeaPad Y580 Laptop - 20993JU võtta, sest veel $100 lisades sain juurde täis HD ekraani, SSD seadme ja 1 TB kõvaketta. Tellimise juures selgus tõsiasi, et ka nende läpakat tuleb tavatult pikalt (2 nädalat) oodata, aga seda vähemalt anti kohe ette teada. Järgnevalt võrdlus kahe süsteemi olulisemate näitajate vahel:

                  Dell 15R                      Lenovo Y580
Protsessor   i7-3612QM 2.1GHz      i7-3630QM 2.4GHz
RAM           8GB 16000Mhz           8GB 16000Mhz
VideoKaart   Intel HD 4000           GForce GTX 660 2GB + Intel HD 4000
Ekraan         15.6 1366X768         15.6 1920X1080
HD              1TB 5400                 1TB 5400 + SSD 32 GB
Optiline        CD/DVD                   CD/DVD/BlueRay
Network      10/100 WiFi-n           100/1000 WiFi-n
                  Bluetooth                 Bluetooth
Hind            $700                       $899

Taolises hinnakategoorias ostude puhul teen alati ka uurimistööd internetis, loen spetside ja kasutajate hinnanguid. Kui Dellile anti enamasti kolm kuni neli punkti viiest ja hinnati keskmiseks kuni heaks sarnastega võrreldes siis Lenovo sai neli kuni viis punkti ja hinnanguks heast kuni parim oma hinnakategoorias. Iga asja saab paremaks teha aga siis kipub hind taevasse kerkivat. Eesmärgiks on ikkagi enda hinnataseme juures parim ost teha. Spetside Lenovo hinnangud leiab nii PCMagazineNotebookcheck kui ka Hackeread weebilehtedelt lisaks paljudele teistele. Parima lühikokkuvõtte annavad järgnevad laused üldülevaates: "We have nothing but praise for the performance of the Y580" või "This ogre, as some suggest, is a step ahead of the revolutionary Ultrabooks." Nii palju kui mina olen lapse kõrvalt läpakat saanud näppida, nõustun täiesti eelpool tooduga.

Kainelt võttes tuleb tunnistada, et lapse vajadused oleks ilusti rahuldanud ka Delli variant aga lisades vaid $200, sain parema protsessori, ekstra hea videokaardi, palju parema täis HD ekraani, 32GB SSD seadme (tõstab kiirust), Blueray seadme ja kiirema võrgukaardi. Delli läpaka näitajaid sama peale üles kerides oleks see mulle julgelt oma $500-$600 juurde maksnud tänu nende müügipoliitikale, kus standardversioon odav aga lisade juurdepanemine väga kulukas. Lisaboonusena nägin võimalust kolmel arvutil korraga selliseid ressursinõudlikke mänge nagu BFBC2 või BF3 mängida ;) Igatahes lastele teatasin, et teil on nüüd läpakad, mis peaks hea õnne korral ülikooli lõpuni vastu pidama ja peale seda on teie enda mure milline osta :)

3 comments:

  1. Tänud põhjaliku ülevaate eest! Meil ka läpaka ostmine tulevikus plaanis, siis teab arvestada.

    ReplyDelete
  2. Võta heaks, pean ainult hoiatama, et eks need pakkumised muutuvad pidevalt ja see mis täna hea ei pruugi seda homme mitte enam olla. Kokkuvõttes peab paratamatult ise veidi internetis uurimistööd tegema, kui soov soodsaima hinnaga parim arvuti soetada.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!