Thursday, February 28, 2013

Noorte tööpuudusest ja migratsioonist ...

... ja ka muust Eestit puudutavast majanduslikust statistikast. Viimasel ajal on mitmed netis ilmunud lood mind õige turri ajanud. Iseäranis pean silmas keskerakondlikku halamist kui kole paha on Eestis elada ja kui hea igal pool mujal on, kõik lähevad ära ja eesti keel ja rahvas surevad niikuinii välja. Lõpuks otsustasin uurida milline siis tegelik olukord on, ja mis tuli välja. Tuli välja, et tegelik olukord on parem kui isegi minu optimistlik vaatevinkel. Päris hea üldülevaate annab Economisti Eurostati andmeil põhinev graafikute kogumik, millest toon välja vaid ühe, ülejäänusid võivad soovijad ise vaadata:

Noorte tööpuudus Euroopas: No kurat noored, loodetavasti panevad need andmed nii mõnegi uljaspea mõtlema. Mis te arvate kui lihtne on konkureerida kohalikega, ma ei pea siin silmas mitte ainult keeleoskust vaid palju rohkem tutvusi, mis enamuse vähegi normaalse töö saamisel eelduseks (samateemaline soovitav lugemine BBC artikli näol). Ettekandjaks, peenrarohijaks ja kraavihalliks muidugi saab, aga kas selline töö on väärt enda aega maha matta isegi kui kolm korda rohkem maksab kui kodumaal.

Sinine kujutab negatiivset ja kollane positiivset migratsiooni.
Kaardi all on täpsem informatsioon ka toonide osas.
Eesti jookseb rahvast tühjaks. Esimesel pilgul tundub tõepoolest tõsine probleem olevat, pea igaüks teab kedagi, kes lahkunud kergemat elu otsima. Aga vaatame jällekord mis selle kohta ütleb statistika. Üllatus-üllatus Eesti on hoopiski plussis, sisserändajaid rohkem kui väljarändajaid - eurostati kaart ja ülejäänud statistika neile, keda täpsemalt huvitab. Jaa, ma tean, et info 2010 aastast, aga vaevalt see palju muutunud on, sest siis oli majanduskriis alles sumbumas samas kui praegu olukord tonks maad parem.

Sellega ei taha ma öelda, et kõik kõige paremas korras. Alati saab paremini teha ja peabki proovima kuid samas ei paista olevat põhjust ka pidevaks halamiseks kui sitasti kõik on, eriti teiste arenenud riikidega võrreldes. Jah keskmine GDP elaniku kohta on "vaid" $20000, millega asume arenenud riikide hulgas tagapool. Aga kui võtta arvesse, kust me alustasime tänu vene(nõukogude) okupatsiooni all viibimisele on tegu imetlusväärse tõusuga! Endise NL hulgas esikohal, isegi Venemaa oma päratute rikkustega meist pea 20% tagapool ja näiteks Canada vaid 2 korda kõrgema keskmise GDP'ga elaniku kohta.

4 comments:

  1. Ma ütleksin selle kohta, et on suured valed, väikesed valed ja statistika. Kui vaadata näiteks UK värve, siis poleks ju põhjust muretsemiseks, -rahvas nende järgi minema ei jookse. Tegelikkus aga pole nii roosa ja rõõmus. Viimase kümnendi jooksul on maalt lahkunud 3,6 milj. Briti alamat, kellest pea 2 miljonit olid noored tööjõus inimesed ja lahkujatest omakorda pooled on professionaalid või juhtivatel töökohtadel olevad inimesed. Mind teeb küll Eesti saatus murelikuks, eriti tema juhtide elu elevandiluutornis,kel rahva eluolust adekvaatne pilt puudub.

    ReplyDelete
  2. Ega ma eriti vaidle esimese lause vastu, sest tõepoolest statistika abil on osava manipuleerimisega võimalik igasugu asju põhjendada. Kui oleks tegu Eesti või Vene või mõne teise huvigrupi tellimustööga suhtuksin palju kahtlevamalt. Paraku EU'l on täitsa suva, mis mingi pisikese regioonijupi statistika näitab, ja kui pole huvi pole ka põhjust manipuleerida. Briti andmete kohta küsiks esiteks millel need põhinevad ja teiseks kuhu küll britid rändavad?

    Eesti koha pealt kipub mul olema arvamus, et eks vähehaaval hakkab ka rahvastiku koosseisule oma mõju avaldama globaliseerumine. Seni kui oleme EU keskmisest taga, pole erilist immigratsiooni survet karta, samas osa kohalikust rahvastikust ilmselt liigub parematele jahimaadele. Kui aga läheneme EU standarditele, muutume immigrantidele palju huvitavamaks samas kui kohalik rahvas ei leia enam nii palju põhjust äraminekuks. Kokkuvõttes on oodata, et nii või naa muutub kaugemas perspektiivis Eesti järjest paljurahvuselisemaks.

    ReplyDelete
  3. Tom, mu info pärineb ajalehest The Times. Alles mõne päeva eest oli seal lugu väljarändajatest, Austraaliasse, Ameerikasse, Kanadasse, Ida-Euroopasse, igale poole, kus palgad paremad ja elu odavam ja turvalisem, laste üleskasvatamine turvalisem, haridus kvaliteetsem. Eriti kalliks on siin läinud kinnisvarahinnad noortele, kes oma elamist otsivad. Lisan siinjuures ühe lingi Telegraphist, sest Times pole netis tasuta loetav.
    http://www.telegraph.co.uk/news/politics/9659949/UK-facing-middle-class-brain-drain-as-professionals-seek-better-lives-abroad.html
    Kommentaarid muidugi räägivad enda eest.

    ReplyDelete
  4. See kostab mulle õige üllatav, et inglismaalt taoliste põhjuste (palgad paremad, elu odavam, turvalisem) pärast ülemere maadele jalga lastakse. Lugedes Telegraphi lugu, paistab, et probleem on ruhkem spetside põgenemises kõrge maksukoorma eest. Riigile on see muidugi suureks probleemiks. Ülikoolide kõrge maks võrreldes Ameerikaga tundub kahtlane. Canadas maksad KODANIKUNA keskelt läbi $7000 aastas aga mittekodanik peab selle umbes kolmega korrutama. USA'st ma ei räägigi. Mingu siis põhjamaadesse, seal ülikool praktiliselt tasuta, ainult keel vaja ära õppida:) Aga tänud infi jagamise eest, tõesti huvitav!

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!