Friday, March 15, 2013

Ajaloo Ümberkirjutamine

Tükk aega pole ma ajakirjanduse peale nii turri läinud kui täna tööl lehitsedes Toronto kolmest põhilisest ajalehest kõikse vasakpoolsema kallakuga "Toronto Sun"-i. Enamasti heidan pilgu peale vaid teisele ja eelviimasele lehele, kus iga päev üks napis rõivastuses neiuke poseerib:) Seekord aga lehitsesin hajameelselt veidi edasi kui äkki jäi silma Eesti teemaline artikkel. Hmmm... , olin juba Delfist lugenud seda raamatu tagastamise lugu, mis seoses märtsikuise Tallinna pommitamisega õige pikaks oli veninud. Lasin kiirelt silmad üle kui äkki jäi pilk jahmunult peatuma väitel, et Saksa lennuvägi olla Tallinnat pommitanud!!!

Mida kuradit, lugesin uuesti kogu teksti tähelepanelikult läbi. Mingit kahtlust ei saanud jääda, et jällegi oli nõukogude sõjakuritegu sakslaste kukile veeretatud nagu seda Katõniga üritati teha. Huvitav kas tegu on tahtliku misinformatsiooniga või ajakirjaniku totaalse võhiklikkuse ja ükskõiksusega. Igatahes leidsin, et sellist võimalust propaganda rindel ei tohiks Eesti kasutamata jätta. Nüüd oleks sobiv võimalus tüüpilises vene stiilis tõsta kisa, et tegu kommunismiohvrite mälestuse rüvetamisega, jne ... Teksti võiks lausa kokku panna mõne vene välisministeeriumi avalduse alusel, vahetades vaid paar terminit :)

Esimese hooga helistasin kohalikule Eesti lehele, kust lubati ka Ottawa saatkonda informeerida. Loodetavasti Eesti ikka kasutab seda ära ja saatkond vähemalt nõuab ajalehelt avalikku vabandust. Võibolla olen ma liiga sinisilmne ja miskit ei võeta ette, aga no kes siis veel peaks Eestile kasuliku propagandaga tegelema kui mitte meie esindused.

Wow, keegi igatahes on protestinud, sest kui ma online artikli üles otsisin oli "German air force" muudetud "soviets". Õnneks rebisin lehe paberväljaandest välja, nii et tõend on mul olemas:) Aga vabandama peaks ajaleht sellegi poolest, vea parandus elektroonilises väljaandes jääb praktiliselt märkamatuks.

2 comments:

  1. Tubli, et häält t6stsid ja õiendasid! Loodetavasti Eesti Saatkond protesteerib ja ajaleht selle ka avaldab, kuigi kahju on juba tehtud. Aga oleksid võinud ka ise sellele ajalehele kirja saata.
    Vaatasin netist,kuidas briti meedia uudist kajastas, kirjutati vaid "õhurünnakust".

    ReplyDelete
  2. Kaasa saatis lehele õienduse, ta meie peres kõikse parema suleseadmis oskusega.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!