Wednesday, March 20, 2013

Küprosele abi Vene moodi

Jumalal pole aega,
Võin mina  aidata?
Juba mõne aja eest oli kuulda, et Küprosel ei lähe nii hästi. Ja siis tuli pommuudis, et riigi pankrotist päästmiseks peavad nii tavalised kui mittetavalised (välismaalased) hoiustajad veidi oma rahakotti kergitama. Nii hea kui vene salateenistus ka pole, paistab et selle magasid nad maha. Miks muidu reageerib mingi pisiriigi majandusprobleemidele Vene president isiklikult. Aga nagu öeldakse: eks see koer kiljatab, kes kiviga pihta sai. Erinevate hinnangute järgi olevat Vene päritolu raha 1 miljonise elanikkonnaga Küprosel kuni 30 miljardit dollarit, 10% sellest on päris kobe summa.

Aga seekord ütlesid sakslased lõpuks "nein", kaua me jaksame teiste vigasid kinni maksta, eriti raske oleks oma valijatele põhjendada vene päritolu kahtlase raha päästmine, sakslastel ju valimised peagi tulemas. Esimesest ehmatusest üle saanuna tulid venelased välja saatanlikult salakavala plaaniga. Meie maksame teie võlad kinni kui annate meile oma maagaasi ja kauba peale ka laevastikubaasi. Kui  see peaks läbi minema, siis löövad venelased mitu kärbest ühe hoobiga. Saavad enda kontrolli alla veel suurema osa gaasiturust, võimsa militaarse tugipunkti Vahemerele võimalusega senisest oluliselt tugevamini Euroopa majandust ja poliitikat mõjustada. Kümme või ka kakskümmend miljardit oleks ülisoodukas sihukese tehingu juures. Nii et äkki polnudki miskit maha magatud vaid tegu hoopiski osava operatsiooniga???

Süüria Assadil võib sellisel juhul elu kibedaks minna, siis pole ju Putinil teda enam vaja. Võibolla on Küprose rahandusministri Moskva visiit lihtsalt taktikaline käik Euroopa hirmutamiseks järeleandmistele. Ei saa ju EU endale lubada Vene mõju plahvatuslikku kasvu selles regioonis. Lisaks tuleb mängu ka Türgi ja tema läbi NATO, kellele taoline asjade areng kohe mitte ei meeldiks. Aga elame näeme, ma siiski ei usu, et Küpros end venelastele maha müüb ning Tartuse asemel vene soldatid oma varbaid ja jalanartse Larnaca rannal  loputama hakkavad.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!