Wednesday, August 7, 2013

Jaapan-1A Osaka, elamine


Enne kui unustan lisaks kohe paar olulist üldistavat muljet Jaapani kohta. Asjaolu, et seal suvel palav on, tuleks ikka väga kõrva taha panna. Osakas lennujaama hoonest välja astudes saime kuumalaine jalaga näkku.


Kogu meie Jaapanis oleku aja ei langenud päevane temperatuur Osakas või Tokyos alla +30 kraadi ja niiskusindeksiga +40 kraadi. Ega öödki suurt kergendust toonud, kui siis ehk mõni kraad päevasest madalam. Ja kohalike jutu järgi pidavat alles augustis palavaks minema. Mägedes oli natu jahedam aga muidu isegi Toronto suvega harjunule liiast. Seega normaalse kliimaga harjunud kodanikele ei soovita suvekuid Jaapanisse sõiduks.

Jaapanlased on kole kokkuhoidlikud. Näiteks on hea tava õhujahuti selleks ajaks välja lülitada, kui kodust ära oled. Vett, elektrit, bensu, ... kasutada nii minimaalselt kui võimalik. Küllap on see harjumus tulnud seoses kohalike oludega, kus suht pisikese (Eestist vaid 8.5X suurema (377,944 km2)) maakillu peal peab suutma ära elada 100 korda suurem rahvamass, kusjuures enamus neist lauskmaa suurtes linnades. Eestlase jaoks on rahvastikutihedus vägagi silmatorkav, arusaamatu kuidas sellist massi on võimalik ära toita ja kõige muu vajalikuga suht kõrgel tasemel varustada.

Aga nüüd elamisest nagu sai eelnevalt lubatud. Me ei võtnud hotelli kahel peamisel põhjusel. Esiteks on vähegi normaalsed hotellid hirmkallid ja teiseks oli soov lähemalt tutvuda jaapanlaste eluoluga, seega tundus korteri üürimine igati hea idee. Peale mõningast uurimist panime kinni pisikese korteri Osakas kesklinnast veidi lõunas, hinnaks $100 öö. Teiste klientide kirjelduste põhjal tundus sobilik ja viisakas koht, kõige tähtsam asukoha juures raudteejaama ja metroopeatuse vahetu lähedus - 200m ehk mõni minut jalutada.


Raudteejaamas Shin-Imamiya peatuses maha astudes tundus teine veidi tagasihoidlik ja mitte kõige puhtam. Koos saatjaga elamise poole jalutades tekkisid pisikesed kahtlused, ümbruskond oli ilmselgelt keskmisest vaesem rajoon, samas ei tekkinud ebamugavustunnet, mis Torontos taolises piirkonnas liikudes oleks kindlasti kaasnenud. Jaamakõrvasest rattaparklast mööda (julgelt mitusada), paar pööret ja keerasimegi pisikesse tänavasse majade vahel. Jäime veits nõutult vaatama, kui omanik suurte roostes garaazhiuste vahel oleva pisema juurde astus ja selle avas. Kas tõesti elame garaazhi peal? Siiski mitte, tegu oli harukordselt kitsa majaga, mis tootmishoone ja suurema elumaja vahele ehitatud.

Jäi mulje, et keegi oli lihtsalt otsustanud nende hoonete vahele jääva 3 meetri laiusele ruumile kasuliku rakenduse leida, miks mitte paar korterit ehitada, küljeseinad mõlemalt poolt tasuta käes. Kitsuke järsk trepp viis kolmandale korrusele, ülespoole ronides nühkisid mõlemad õlad seinu sugugi mitte põhjusel, et oleksin eriliselt laiaõlgne. Enne meie sisse laskmist aga selgitati mõningaid põhireegleid: jalatsitega trepile ei roni, pesumasinat võib kasutada, õhujahuti ja igasugu elektririistad tuleb lahkudes välja lülitada ning üldse kokkuhoidlikult käituda.

Toa ukse vahelt sisse piiludes avanes esimesel hetkel pilt justkui eriti pisikesse poissmehe korterisse, millega ilmselt oligi tegu. Samas kavatseme toas viibida vaid magamise ajal, peaasi et mahub kuhugi pikali viskama. Tubaköök ühes tükis, söögilaud, diivanvoodi, telekas pliit, nõudepesumasin, köögikapid, aknaalune suur voodi ja isegi sisseehitatud riidekapp, hitech-vets, pisike mullivann dushikabiiniga - Täitsa OK, rahuldab kõik meie vajadused. Selgus, et lisaks oli ka lavatsikoht ukse kohal, kust sai katusele ronida. Seal isegi grillimise ja niisama õllega chillimise võimalus, kes välistemperatuuri liiga kuumaks ei pea.


Akna kohal õhujahutaja, mis osutus vägagi vaikseks ja efektiivseks tõmmates 10 minutiga temperatuuri eestlase jaoks talutavatesse piiridesse. Kokkuvõttes ja etterutates tuleb tunnistada, et meil oli vedanud nagu hiljem tuttavatega vesteldes mõistsime. Jaapani mõistes olevat koht vägagi ruumikas ja odav, ilmselt aitas kaasa piirkond ise, mis just viisakamate alla ei kuulunud. Samas olid sellel omad eelised nagu kohalik suur, väga soodsate hindade ja kvaliteetse kraamiga 24 tundi avatud toidukauplus raudteejaama vahetust lähedusest rääkimata. Vaade aknast polnud just kõige kaunim, aga palju meil ikka aega akna peal vahtida. Hindeks panen 5-, Jaapani olusid ja teiste kogemusi arvesse võttes.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!