Sunday, February 23, 2014

Porilane Vene Olümpiatordis

Just nii, ehkki kõigi eelduste kohaselt saab Venemaa Sotchi olümpia edukaimaks riigiks nii medalite üldarvu kui kuldade poolest siis sellele vaatamata istub keset võidukat Olümpiatorti priske ja karvaste jalgadega porilane hokimeeskonna näol. Tavalisele venelasele ei lähe eriti korda, suusatamise, uisutamise või kelgutamise medal. Nende aladega normaalne muzhik ju ei tegele ega puutu ka kokku.

Aga hoki on teine asi, venelaste identiteet ja vahest ehk populaarsemgi kui suvine jalgpall. Pole ka imestada, sest kui hokimeeskonnal on ette näidata hulgaliselt medaleid kõiksugu võistlustelt nii nõuka kui vene ajast siis jalgpall on selle koha pealt üsna nõrgalt esinenud. Ennevanasti kui meeskond Armee Keskspordiklubi värvides pidevalt kokku mängis, ning paremad ei saanud läände jalga lasta oli medalita jäämine harukordne sündmus. Viimasel kolmel olümpial aga pole vaatamata supertalentide kokkukogumisele medalit saavutatud, viimane kuld 22 aastat tagasi Albertvillest. Nojah, stiimulitena puuduvad nii piits kui ka präänik - Siberisõit enam ei kummita ja pappi makstakse NHL's piisavalt, tühja sellest olümpiamedali preemiast.

Kui juba Olümpiast juttu siis ei saa ka Eesti teemat üles võtmata jätta. Homne 50 km võistlus küll veel pidamata aga ei usu, et meie suusatajad suudaks seni parimat individuaalsuusatulemust ületada. Fakt, et tegu on Warren Cummings Smithi 26 kohaga slalomis räägib selget keelt eesti suusaspordi praegusest tasemest. Samas leian, et senised tulemused tiitlivõistlustelt on olnud minu arusaamist pidi pikalt paremad kui seda nii pisikese rahvaarvuga riigilt võiks oodata, oleme ju pidevalt olnud esimeste hulgas medalite hulgalt inimeste arvu kohta.

Dopingu teemal leian, et tegu on suuresti tehnilise probleemiga. Dopinguks loetakse ju ametlikult seda kui sportlase kehas leitakse teatud aineid suuremal kui lubatud tasemel. Samas esinevad mitmed neist looduslikult, mistõttu seoses individuaalsete iseärasustega on see erinevail sportlastel erinev. Seega on paratamatult ühtedel eelis teiste ees. Miks ei võiks siis teised kemikaali taset süstlaga samale tasemele ajada mis esimestel looduslikult kaasa antud, nad ju ainult võrdsustaksid tingimusi.

On selge, et sportlased on alati kasutanud ja kasutavad ka edaspidi võimeid tõstvaid vahendeid. Küsimus vaid selles, kas need keelatute nimekirjas või mitte. Pidevalt täiendatakse dopinguainete nimekirja just sel põhjusel, et lisatakse juurde neid, mida enne kas polnud olemas, või mille kasutamise juures ei kahtlustatud eelise saavutamist. Osaliselt on spordivõistlused farmaatsiafirmade võidujooks. Eriti totter on tõstatada küsimusi aastate taguste proovide analüüside põhjal nagu seda hiljuti Kristina puhul tehti.

Aga homme vaatan nii 50km kui hoki kullamängu, milleks vaja varakult ärgata. Torontos muideks võeti reedel vastu seadus, mis lubab erakordselt laupäeval ja pühapäeval restodes ja baarides alates 07:00 hommikul kärakat müüa kuna sel ajal algab hokimäng ja kuidas siis ikka hokit kaine peaga jälgida :D

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!