Sunday, March 2, 2014

"Karu ärkab talveunest" - Tom Clancy :)

Uudisteagentuuride pealkirju vaadates paistab nagu oleks tegu Tom Clancy järgmise raamatu reklaamikampaaniaga, lihtsalt ei saa olla tõsi, kahjuks siiski on. Tere tulemast tagasi Külm Sõda, või siis mitte nii külm, tänu seltsimees Putinile.







Aga ikka on mul raske ette kujutada, et Venemaa ründaks Ukraina Idapiirkondi nüüd kus Ukraina üldmobilisatsiooni välja kuulutas. Venelasi ei hirmuta niivõrd lääne hambutu reaktsioon, mida nad enam-vähem ette kujutasid kuivõrd Ukraina enda sõjavägi. Viimane pole küll teab mis võimas aga siiski teisest mastist kui Gruusia. Pealegi teavad venelased ise ka, et nende tavaväed on palju nõrgema ettevalmistuse ja võitlustahtega kui proovivad näidata.

Võimalik sõda ei kujuneks sugugi kiireks ja võidukaks, selles olen kindel ja seetõttu kaldun arvama, et Venemaa ei ründa Ida Ukrainat. Usutavasti tuli Ukraina üldmobilisatsioon neile halva üllatusena. Praegusel momendil arvan, et venemaa on sunnitud rahulduma Krimmiga. Kui nii läheb siis kokkuvõttes oli tegu haruldaselt rumala käiguga, Krimmi avalik okupeerimine kõiki rahvusvaehlisti norme rikkudes, mida Venelased niikuinii kontrollisid. Kaasa toob rahvusvahelise isoleerituse, sest viimaste uudiste kohaselt isegi Hiina teatas, et tunnustab Ukraina territoriaalset terviklikkust. Samas amatöör poliitanalüütikuna olen ka varem eksinud, vaatame mis tulevik toob ja loodame parimat.

Muideks ainust vägivalda venelaste kallal on seni kastatud Moskvas sõjavastaste miitingu laialipeksmisel OMON'i poolt nagu BBC uudistes ära märgiti viidates putini põhjustele, miks vaja väed sisse viia. 

2 comments:

  1. Ekstaole, T. Clancy viimane raamat (tegelik autor olevat M. Gearney)Command Authority räägibki venelaste rünnakust Ukraina vastu.

    ReplyDelete
  2. Tõepoolest ja kas isegi mitte Eesti pole mängu kaasatud, Venamaa rünnak vastuseks "Eesti terrorirünnakule", Põlva lahing, ...

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!