Monday, March 17, 2014

Krimmi tsirkus

Selline oli maailma reaktsioon Venemaa vastu ÜRO julgeolekunõukogus.
Kahjuks ei suudetud täna karme sõnasid tegudeks pöörata.
Ausalt öeldes ei oskagi mingit asjalikku mõistet eile Krimmis toimunud tsirkuse kohta välja mõelda. 

Lisan siia lõigu enda 6 märtsi blogist:
6 Märts 06:55
Praeguse seisuga arvan, et pikas perspektiivis on Krimm läinud Ukrainalt ja Ukraina läinud Venemaalt. Vene jaoks mõttetu võit kuna Krimmi kontrolliti niikuinii.
Ukraina peaks viima idapiirkondade väed täielikku lahinguvalmidusse, olema valmis sildade õhkimiseks ja lennuväljade blokeerimiseks, hajutama õhutõrje patareid ja rasketehnika.

Täna, 17 Märts
Eilse niinimetatud referendumi tulemused pole just üllatavad. 83% osavõtt ja 97% soov Venemaaga liituda. Referendumi tingimustest, seaduslikkusest ja läbiviimiskorrast pole mõtet rääkidagi. Kui võrrelda Eestis 40'l aastal tehtud spektaakliga, siis Krimmis ei viitsi Putin jõhkrat annektsiooni üldse varjata. Ilmselt toimub ka vene koosseisu astumine kiiremini kui 40'l.

Jääb oodata, mis sanktsioone EU ja US rakendavad, suurt usku mingi tõsise sammu peale pole. Vene poole retoorika on viimasel ajal lausa Põhja-Korea tasemele langenud. Eilses teleesinemises teatas Kremli propagandajuht, et Venemaa on ainus kes reaalselt võib USA radioktiivseks tolmuks muuta. Selliste tüüpidega ei saa ju mõistlikult rääkida.

Oli ka kuulda kõlakaid, et Ukrainlastel sõja puhkemise korral kavas kogu gaasi ja nafta torustik õhku lasta. Kaval plaan, sest korrapealt võetakse venelastelt Euroopa mõjutamise hoob ja pannakse Vene majandusele tõsine põnts.

Ma ei suuda uskuda, et normaalsete inimeste hulgas leiduks enam kedagi, kes Putini poliitikat toetaks. Isegi Nõuk Liit polnud kunagi sellises rahvusvahelises isolatsioonis kui Venemaa praegu. Julgeolekunõukogu 15'st liikmest 13 hääletab Vene vastu ja isegi Hiina jääb erapooletuks. Ei kosta ju loogiline, et ainult sinul õigus ja kogu ülejäänud maailm eksib.

No nii, USA ja Euroopa "sanktsioonid" said teatavaks. Viisakeeld ja varade külmutamine 11 ja 21 isikule vastavalt. Naeruväärne, see siis on Krimmi hind! Huvitav palju on väärt Ida-Ukraina, Moldaavia, Kasashtan, või ka Balti riigid, Poola, ... Putin sai kinnituse, et võib sisuliselt karistamatult tegutseda. Tundub üha tõenäosem, et Ida-Ukraina on järgmine, ainult see ei lange lasuta nagu Krimm.

Vene enda uudistekanali reaktsioon Ameerika ja Euroopa sanktsioonidele tundub kahjuks päris usutav:
These sanctions by America do not bite the Russian bear, but tickle him to hysterical laughter. (Need Ameerika sanktsioonid mitte ei hammusta Vene karu vaid kõditavad teda hüsteerilisele naerule)

Huvitav kaugele peavad Vene väed jõudma, enne kui lääs aru saab, et toorele jõule ei saa vastu mitte sõnade vaid ainult jõuga. Homme pidi Putin tähtsa teatega esinema, pole vist eriti keeruline arvata mis see on: Krimmi oblast. Samas usun, et ta ei suuda panna vastu kiusatusele samale arvule lääne poliitikutele ja ärimeestele viisakeelu kehtestamisest ning rahade külmutamisest, ehkki vaevalt keegi täie mõistuse juures olev isik venemaal raha hoiab.

Aga mul tekkis huvitav mõte seoses Eesti julgeolekuga. Võibolla praegused sündmused hoopiski suurendavad seda. Kõigile saab selgeks NATO vajadus ja tegelik eesmärk, mis oli demokraatlike riikide ühiskaitse idast tuleva ohu vastu. Vahepeal ju hakkas kostma hääli, et kellele seda NATO't vaja, kippus teine niisama jutuklubiks muutuma.

Ootame siis homset.

5 comments:

  1. Ausalt öeldes mind see olukord hirmutab väga. Mulle tundub, et Putin on hulluks läinud. Ja kui ta hulluks läinud on, siis või iial teada, mis edasi saama hakkab.

    ReplyDelete
  2. Üha enam on kuulda arvamusi, et see on vaid Vm ja Ukraina omavaheline asi ja teised ei peaks sekkuma.
    Kõigil oma huvid mängus, sest oma suu on kõige ligemal.

    ReplyDelete
  3. Normaalse (loe lääneliku, demokraatliku) mõtteviisiga inimeste arust on tõepoolest hulluga tegu. Paraku paistab, et vaatamata infokanalite rohkusele on Putini propagandamasin kodumaal superhea töö teinud, lihtne venelane on hakanud üleöö Kiievis fashiste nägema. Lääne probleem on see, et pikas perspektiivis ei vaadata, praegu veel pole meie asi sest otsest ohtu pole, paari aasta tagune ei huvita, valimistsükkel liiga lühike :P

    ReplyDelete
  4. Euroopa sanktsioonid on silmakirjalik lapsenäng, kui arvestada, et samal ajal müüakse venelastele uut sõjatehnikat.

    ReplyDelete
  5. Ainsad sanktsioonid mis mõjuksid oleks ka Euroopale valulikud ja seda teed kardetavasti ei julgeta minna, millega on ka Putin arvestanud. Sõjalisest abist pole vist mõtet rääkidagi:(

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!