Thursday, March 6, 2014

Kuuendal Märtsil Ukrainast

Minu jooksvad mõtted seoses Ukraina sündmustega täna tööl mobla peal sisse toksitud, seega ei maksa imestada kui ohtralt kirjavigu. Loomulikult on mõtted pidevalt muutuvad ja kohati vastuolulised nagu sündmused ise. Hiljem endal põnev objektiivselt näha kui palju mööda paned või mida sai ette ennustatud või kui kiiresti arvamus muutus.
Kell, idaranniku aeg -5 tundi GMT, -7 tundi Eesti aeg.

Hommik, kell 06:00
EU kohtumine sanktsioonide otsustamiseks. Kurat, Euroopa tundub nagu põdrakari, kus juhiks endiselt vana haige impotentne ja seetõttu eriti ettevaatlik põdrapull Saksa näol. Kuna vajalik konsensus, siis lõpptulemus tuleb kardetavasti nõrgeim võimalik. Leian, et sellisel juhul peaks Balti riigid ja Poola lihtsalt keelduma alla kirjutamast, parem mitte midagi kui mingi lollakas mure avaldamine või kultuuriprogrammide külmutamine.
Krimmi niinimetatud parlament teatab kõigepealt referendumi korraldamisest 15 Märtsil Vene koosseisu astumiseks ning võtab ka kohe vastu otsuse liituda Venemaaga. Kas see raputab veidi eurooplasi ärkvele või hoopiski annab põhjust allaandmismeeleolude õigustuseks.

Krimmis küll veidi vähem vene sõjaväge aga kuuldavasti on nende kontrolli all olnud väeosades tehnika purustatud, lennukid, sidevahendid, laev uputatud. Mõned piirivalvekaatrid pääsevad põgenema.
USA kongress pidavat kehtestama tugevad sanktsioonid, Obamal on Putini käitumisest kõrini, mõlemad parteid haruldase juhtumina ühel meelel. No vaatame ja loodame. Paraku USA sanktsioonid pole eriti mõjusad kui Euroopa ei liitu nendega.

Vene poolt oleks olnud kaval käik tänaseks väed Krimmis baasidesse viia, et Euroliidus segadust tekitada. Alati saab ju tagasi tuua. Mis puutub väidetavatesse kohaliku omakaitse rühmadesse, siis rahvusvahelise õiguse kohaselt on need seadusevastased relvastatud formeeringud, mitte palju erinevad terroristidest. Tuleks desarmeerida, kas või vene poolt :)

IdaUkrainas on Venemaa üritanud korraldada Maidaniga analoogilisi üritusi kuid seni osavõtt palju nõrgem kui loodetud. Ilma provokatsioonideta ei anna kuidagi põhjust tõtata kaasmaalasi "abistama".

06:55
Krimmi referendum toodud 10 märtsile. Sisuliselt pole vahet, niikuinii ebaseaduslik. Loodetavasti Venemaa reageerib kiirelt positiivselt saates EL kohtumisele järjekordse tõendi oma käitumisest. Praeguse seisuga arvan, et pikas perspektiivis on Krimm läinud Ukrainalt ja Ukraina läinud Venemaalt. Vene jaoks mõttetu võit kuna Krimmi kontrolliti niikuinii.

Ukraina peaks viima idapiirkondade väed täielikku lahinguvalmidusse, olema valmis sildade õhkimiseks ja lennuväljade blokeerimiseks, hajutama õhutõrje patareid ja rasketehnika. Praegu pole mõistlik teatada eelseisvatest majandusraskustest nagu gaasi hinna subsideerimise lõpetamisest, oodaku kuni olukord rahuneb.

08:10
Viisakeeld tüüpidele, kes rikuvad korda Ukrainas. Kui see on kõik millega USA survet avaldab siis võib Ukraina mitte ainult Krimmi vaid ka Idapiirkondadega hüvasti jätta.

09:40
Masendav, paistab et viisakeeld on kõik, millega USA suudab Putinile vastata. Seega pole Euroliidu kohtumiselt miskit loota. Faken hambutu seest mäda lääne demokraatia. Paras neile kui vene tankid jälle kord Berliini alla veerevad.

No ok eelnev liiga emotsionaalne aga tundub uskumatu et peale sõnadega suure linna ehitamist ei suuda ei USA ega EÜ isegi kärbse sita hunnikut kokku panna.

Venemaast saab olema viimane valge rassi kants (nagu vene marurahvuslased väidavad) millel veidigi pealehakkamist. Impeeriumi taastamise juures on aga oht, et venelased lahustuvad lõunast ja idast sisseimbuva massi käes uueks euraaslaste tõuks.

Muideks venemaa praegune käitumine on täpselt sarnane Saksamaa natsionalismiga. Minnakse ju "kaitsma" ainult üht rahvust, venelasi, mis siis veel kui see on natsionalism ehk lühendatult natsism!

10:05
Läheb kuumaks. Krimmi venemeelsed kuulutasid end venemaa osaks nimetades ukraina sõjaväge okupantideks. Donetski venemeelsete juht arreteeriti. Neile mõlemale sündmusele tuleb vastaspoolelt tuline  reaktsioon.

Kui täna tõepoolest mingit tõsiseltvõetavat otsust USA'lt ega EU'lt ei tule siis võib Putin uuesti üritada Ida-Ukraina vallutamist. Seekord vähemalt on Ukrainal veidi aega valmistuda ja rünnak ei tule täitsa ootamatult.
Krimmis eeldatakse ilmselt relvakokkupõrkeid, OSCE delegatsiooni ei lastud sisse. Nädalavahetus läheneb mis kõige sobivam aeg venemaal sigadusi teha sest lääne poliitikud puhkavad kamina ees.

12:15
Nojah, Venemaad "karistati" viisavabaduse läbirääkimiste katkestamisega. Putinil oli ilmselt raske oma kõrvu uskuda ja laia irvitust tagasi hoida. Sisuliselt tegu väljakutsega Ukraina Idaosade ja miks ka mitte kogu Ukraina okupeerimisele.

Nüüd sõltub kõik sellest kui tugevaks hindab Putin Ukraina vastupanu. Kui ta usub enda propagandat on oodata propaganda järsku teravnemist ja peadset tegutsemist. Välismaailma pole enam põhjust peljata, sõnadega tankide vastu ei saa.

Aga ikkagi selgusetu miks seda kohe ei tehtud, võibolla tahtis Putin veenduda, et Lääs tõepoolest midagi ette ei võta. Esimene kriitilisem moment saab olema nädalavahetus, Krimmis läheb löömaks. Kardetavasti pekstakse Ukraina sõjaväelased peale mingi provokatsiooni korraldamist minema, eeldatavasti on ka inimohvreid, sest momendil tuleks see kasuks Venemaale.

Aga suures plaanis pole sellele vaatamata Venemaa seis roosiline. Krimm võetakse aga ülejäänud Ukrainaga on olukord jama, ükskõik mis pidi läheb. Kui Ukraina jääb vabaks, keerab see Venemaa impeeriumipüüdlustele kärna. Kui okupeeritakse muutub pikaajaliseks partisanisõja tallermaaks, Ukrainlastel kogemust on nii vene kui saksa vastu. Lõpuks võib veel Venemaa nii ära kurnata, et viib viimase lagunemisele.

12:50
EU sõnad on ootamatult ägedad, aga ikkagi ainult sõnad ja ähvardused. Kui te veel midagi teete, siis me kaalume tõsisemate meetmete kasutusele võttu. No kurat kas Krimmi okupeerimine polnud piisav? Canada peaministri sõnavõtt mulle meeldis, kus selgelt anti mõista, et referendumit ei tunnustata ja vene vägesid nimetati okupantideks. Siin vist lööb läbi hoki rivaalitsemine :)
Ainus mõjuv vahend oleks kas Putini isikliku rahakoti kallale minek või NATO sõjalise jõu usutav demonstratsioon.

Kodus kiire ülevaade:
Krimmi referendum üle maailma illegaalseks kuulutatud. Vastav teade olevat EU resolutsiooni oluliselt karmimaks muutnud, vastupisiselt Venemaa poolt loodetule. Obama Putini tunniajane vestlus, totaalselt eriarvamustele jäid. EU võimalike sanktsioonide paketis ka varade külmutamine, see võib hakata vene ärimehi mõtlema panema.

Ei miskit vapustavat, vaatame mi uus päev toob. Homme pole aega sündmusi jälgida, põrutan suusatama ja naudin elu :P

5 comments:

  1. Euroopas on piisavalt vasakpoolseid, kes Putini aktsioone toetavad ja mingit sekkumist ega sanktsioone ei nõuagi. Uskumatu, aga kahjuks tõsi on näha briti meedias sõnavõtte, milles Ukraina "natsionaliste" ja "fašiste" hukka mõistetakse ja Venemaa tegevust õigustatuks peetakse.

    ReplyDelete
  2. Muuseas. Sulle peaks ülihästi peale minema BBC lühisari "The State Within". Soovitan..

    ReplyDelete
  3. Putin oli ju nöuka ajal Saksa DV-s, valdab kindlasti saksa keelt. Sakslastel ju palju investeeringuid Venemaal ja veel see gaasijuhtme Saksa poole osaleja, kes sai kövad rahad.

    ReplyDelete
  4. Tänases Telegraphis artikkel, aga loe kommentaare!
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/10682341/Ukraine-Russia-crisis-live.html

    ReplyDelete
  5. Noh eks arvamusi on tõepoolest igasuguseid ja BBC kodulehelgi leiab Putini toetajaid. Samas tundub mulle, et paljud neist kibestunud tüübid või otseselt Moskvast saadetud juhtnööride järgi teksti toksinud. Homme tööle, siis saab jälle mahti uudiseid jälgida;) Tänud soovituste eest, homme ka välismäärajat vaja vaadata!

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!