Sunday, March 30, 2014

Venemaa kummist piirid :)

BBC veebilehelt tõmmatud ekraanipilt, Putini loogika näitlik esitus :)
Kollases kastis: Venemaa ei ületa piire (lihtsalt) Venemaa piir liigub :D
28 märtsi hilisõhtul helistas Putin ootamatult Obamale. Olid teised tund aega lobisenud Ukraina teemadel. Putin olla tasapisi uurinud, millised võimalused oleks probleemi diplomaatiliseks lahendamiseks ning teinud ettepanekuid. Obama selle peale vastanud, pane oma pakkumine paberile (öeldes diplomaatiliselt, et sinu sõna ei maksa kärbse sittagi). Samas parem kui USA president ei unustaks, et ka kirjalikud lepingud pole kunagi Venemaale miskit tähendanud.

Hiljem olla Kerry ja Lavrov omavahel rääkinud, ning pühapäevaks kohtumise Pariisis kokku leppinud. Tundub, et Lavrov pidi miskit õige huvipakkuvat lubama, kui Kerry otsustas lennuki poolel teel USA'sse hoopiski Prantsusmaa poole pöörata. Lavrov tegi telekas avalduse, et pole ei huvi ega plaane sõjaväega üle Ukraina piiri tulla. Venemaa lausa jesuiitliku kavaluse kohta leidsin täna juhuslikult BBC uudistelehelt väga tabava ekraanilõike, vaata fotot ülalpool :)

Noh sellise lubaduse andsid venelased Krimmi kohta ka paar päeva enne okupeerimist. Huvitav mis tegelikult toimumas, kas tõepoolest hakkab Kremlil kohale jõudma, et said suure lollusega hakkama ( mida ma hästi ei usu) või on lihtsalt tegu tüüpilise maskirovkaga uinutamaks lääne tähelepanu enne rünnakut. Miskipärast, ei usu, et venelased lihtsalt heast südamest otsustavad avantüüri pooleli jätta, liiga kaugele on juba mindud. Sanktsioonide mõjust pole mõtet rääkidagi, tõsiseltvõetavaid pole ju rakendatud.

Võimalik, et tegu pakasuhhaga. Lavrov esitab mingid "uued" ideed, mis vastuvõetamatud. Läbirääkimistel ei saada kokkuleppele ja siis võib Putin "puhta südamega" öelda, et näe proovisime diplomaatiat aga Ukraina fashistid ja Lääne imperialiatid tahavad sõda. Oleme sunnitud sõjaväega oma rahvuskaaslasi kaitsma tõttama. Väekoondised nimelt on liiga valmis ja puht sõjanduslikel põhjustel ei saa neid tegevusetult liiga kaua hoida, sest jõude sõduri võitlusvõime langeb kiirelt.

Eelnevad mõtted olid laupäeva öösel töö juures kirja pandud. Praeguseks, ehk pühpäeva õhtuks ongi segunud, et Lavrovi "diplomaatilised lahendused" oli puhas jama, eelneva kordamine ja häbematu üritus Molotov-Rippendropi pakti kordamiseks Ukraina suhtes. Kerry teatas, et Venemaa ideed on mitte ainult täiesti vastuvõetamatud vaid ka vastuolus rahvusvahelise õigusega ja jultunud sekkumine suveräänse riigi siseasjadesse.

Järjest rohkem hakkab tunduma, et Putin on end nurka mänginud, kust välja tulemiseks jääb ainsaks võimaluseks agressioon.

Aga kodustest asjadest pean mainima, et lõikasin õunapuu oksad ära, millega olen jube hiljaks jäänud. Viinamarjadeni ei jõudnudki, aga maa ikka veel külmanud, ehk ei juhtu miskit hullu kui see nädal lõikamisega ühele poole saan. Kõik Putini süü, pole aega aiatöid teha, sest istun muudkui arvuti taga uudisi vahtimas ja blogistamas, märtsikuus olen kindlasti blogilugude arvulise rekordi teinud.

2 comments:

  1. Nagu juba oled lugenud, ikka nagu Soome osaski ka Ukraina ei tohiks NATO-sse liituda. Teine asi jäi mulle selgusetuks, kas Ukraina puhvertsooniks nagu Soome vöi iseseivaks?oblastiks.
    See nöupidamine löpetati ära, kuna USA oli ilmselt huvitatud NATO-ga liitumisest ja majandustsoonist. Siis kohtumise löpetamise pöhjuseks loeti, et kuna Ukrainat ei kaasatud, siis läks igayks oma koju.
    Selle pöhjalt on ikka tugev tunne, et Eesti on NATO-s. Isegi mu poeg oli eile häiritud, et kuidasnyyd Eestis....
    Tervitusi!
    Valgamaal lund...

    ReplyDelete
  2. Minu arust ja ka Ukrainlaste ja USA arust pole ühelgi riigil (Venemaal) õigust teisele suveräänsele riigile ettekirjutisi teha kuidas oma välispoliitikat ajada ja millistesse rahvusvahelistesse organisatsioonidesse kuuluda. Venelased käituvad nagu oleks me ikka veel Nõukogude Liidus, aeg neilgi aru saada, et see aeg on ümber ning tagasi ei tule.
    Aga NATO liikmelisus tekitab tõepoolest mugava tunde.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!