Sunday, April 13, 2014

Hiiliv okupatsioon

Tahtsin kirjutada oma uuest rattast, aga kuradi putinlased sunnivad jälle Ukraina teemat puudutama. Nädalavahetus valiti siis selleks momendiks kui alustada Krimmi stsenaariumi kordamist ka mujal Ida Ukrainas. Seekord ilmselt siiski nii lihtsalt asi ei lähe ja juba on olnud ka esimesi ohvreid mõlemal pool.

Ehkki kohalikud "omakaitseväelased" on üritanud rahvast kaasa tõmmata pole see neil eriti hästi õnnestunud. Enamasti pole demonstrantide hulk üle tuhande ulatunud. Kui uskuda, et neile pappi jagatakse võib ka mõista milles asi. Ilmselt võtavad raha jagajad vahelt viisakat kümnist raatsimata liiga palju välja käia. Kindlasti on osa rahvast ka tasuta kohal, lolle leidub ju alati.

Samas on sõjaväeliselt organiseeritud tüüpide käitumine olnud militaarses liinis liiga oskuslik ja kohalike olude tundmisel liiga amatöörlik. Kuuldavasti pidavat rääkima Petrogradi või Lõuna-Venemaa murrakut, ei oskvat kasutada kohalikku metrood, eksivat tänavatel, jne ... ühesõnaga kohalikega vaevalt tegu. Ukrainlased olevat ka õige mitmeid vene sõjaväelasi arreteerinud, viimane uudis lausa 70 pealisest moondamisrõivastuses jõugust Aasovi mere ääres, kes olevat ilmselt kaatriga kohale toodud.

Osad arreteeritutest olevat tunnistanud, et saadetud Venemaalt kas luuret või diversiooniakte tegema. Tundub, et tegu küllaltki usaldusväärse infoga, mida Ameeriklastega jagatud, sest viimased süüditasid ühemõtteliselt ja otseselt Venemaad eriüksuste kasutamises olukorra teravdamiseks. Tundub ka, et Ukrainlased on lõpuks Läänelt rohelise tule saanud jõu kasutamiseks. Seni mitu korda ultimaatume esitatud ilma miskit tõsist ette võtmata. Ja ukrainlased peavad ettevaatlikud olema, et mitte kaotada Lääne toetust.

Homme igatahes andis Ukraina Presidendi kohusetäitja Turchynov ametiasutusi okupeerinud seltskonnale aega kella üheksani kohaliku aja järgi. Kui selleks ajaks ei lahkuta alustab Ukraina pool laiaulatuslikku "terrorismivastast" operatsiooni. Kui tegu on tõepoolest vene eriüksustega, millele kõik märgid viitavad, läheb olukord teravaks. Esiteks ei saa ju Venemaa neid tagasi tõmmata seejuures tunnistades oma osavõttu ja erioperatsiooni läbikukkumist. Kui aga madinaks läheb pole ka eriväljaõppega tüüpidel suurt võimalust rasketehnika vastu, mida Ukraina lubas kasutada. Ja hiljem tekkiks väga loll situatsioon, kui Ukraina pool keegi laipu välja nõudma ei tule, sest omaksed Venemaal. Isegi Putin ei saa endale lubada, et saadab GRU mehed surma ja hiljem ei tunnista nende laipugi omaks, sõjaväelased sellist käitumist ei unustaks.

Venemaa sai ilmselt aru, et on end nurka mänginud, sest kutsus omal initsiatiivil kokku ÜRO julgeolekunõukogu. Mida ta seal saavutada kavatses jääb selgusetuks, sest nende loba fashistidest ja antisemitistidest ei saa endale lubada tõsiselt võtta enam ükski natukenegi normaalne riik. Loomulikult mingit tulemust istungil polnud, ehhki Venemaa üritas välja pigistada jõu mittekasutamist, ei võtnud neid keegi kuulda.

Venemaal on seega kaks võimalust, esiteks alustada juba öösel või hiljemalt hommikul ennetava rünnakuga. Teiseks proovida saada rahvamasse tänavale takistamaks Ukraina sõjaväeoperatsioone ning loota nende käigus tekkinud ohvritele (kas või lavastatud) et oleks vähemalt formaalne põhjus sõjaväega venelasi "kaitsma" tulla. Arvan, et nad kasutavad viimast varianti, mis võib mõnes linnas isegi edukas olla.

Seega pole enam küsimus selles kas Venemaa ründab Ukraina maismaaosa vaid millal. NATO ja USA ilmselt märkavad esimesena oma satelliitide abil tund paar enne rünnaku algust piiriäärsete lahinguüksuste tegutsemise järsku aktiviseerumist. Nii et eeldan Venemaa massilist rünnakut kas juba mõne tunni jooksul või tõenäolisemalt peagi peale homse Ukraina sõjaväe erioperatsiooni esimesi ohvreid. See meenutaks teataval määral juba Hitleri kallaletungi Poolale, aga pole miskit imestada, Putin on oma eelkäijalt üht-teist muudki maha viksinud.

Lähemal ajal selgub kui täppi mu analüüs ja ennustused läksid. Loodetavasti mingi ootamatu sündmus hoiab ära verevalamise, aga mul kahjuks sellesse erilist usku pole.

Lõpetuseks lisaksin siia NATO 11 Aprilli avalduse kus Venemaale selgelt ja täpselt näidati koht kätte.
1. NATO - Vene suhted.  NATO on kohelnud Venemad kui priviligeeritud partnerit, mitte enam.
2. NATO laienemine.  NATO'ga võib liituda iga Euroopa riik, kes täidab tingimused (art 10).
3. NATO lubadus mitte laieneda.  Pole olnud, seni pole ka vägesid uutesse liikmesriikidesse paigutatud.
4. NATO ignoreerib Venemaad raketitõrje kilbi puhul.  Venemaa on kusutud osalema, ise pole nõus olnud.
jne ...  ei viitsi enam rohkem tõlkida, keda huvitab võib ise edasi lugeda aga kokkuvõtlikult paljastab NATO selgelt ja ühemõtteliselt Venemaa valedel põhineva poliitika.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!