Sunday, May 18, 2014

Verivorstid Maikuus

Pere maja ees lillepeenras :)
Laupäev:
Täna on eelviimame päev enne puhkust tööl olla. Täitsa sobivalt pingevaba, tukastan vahelduva eduga laua taga, kohvikus või puhkenurgas. Liiga kaua ühes kohas pole viisakas vedeleda :) Internet mitu korda läbi surfatud, kurat maailmas kah miskit põnevat ei juhtu, et aeg siin kiiremini läheks.

Ukrainast pole viimasel ajal üldse kirjutanud. Seal suhteliselt vaiksem, mida väljendab ka BBC esilehelt kadumine. Nende olukorda ma igatahes ei kadesta. Keegi kurat, ei saa aru, mis täpselt toimub ja mida erinevad osapooled tahavad. Mässulised ei paista omavat kohaliku elanikkonna seas suurt toetust aga piisavat, et vahel mõnisada tüüpi kokku koguda. Igatahes hirmuvalitsuse on nad päris laiadel aladel saavutanud. Nende eesmärgid tunduvad jagunevat alates Kiievi valitsuse umbusaldamisest kuni Venemaaga ühinemiseni. Viimast suunda tundub siiski vaid separatistide vähemus soovivat.

Momendil paistab, et Kreml pole enam huvitatud otsesest sõjaväelisest sekkumisest. Võimalik, et majanduslikel põhjustel kuna puudub soov mahajäänud Ida-Ukrainat ülal pidama hakata. Mingit osa võib mängida uute sanktsioonide kartus, aga seda ma eriti ei usu, sest seni need täiesti hambutud olnud.

Samas võib juhtuda, et kasutatakse vägede sisseviimise põhjenduseks võimalikku massilist möllu, mis valimiste päeval suure tõenäosusega aset leiab. Venemaa seisukohast oleks Ukraina kaotatud kui valimised normaalselt kulgevad, sest presidendiks saab pea kindlasti vene vastase meelsusega tegelane. Seega on Putini huvides valimisi piisavalt segada, et neid mittelegitiimseks kuulutada. Praegu nagu toetataks valimisi, et saaks hiljem viidata, meie pole sabotaazhi taga.

Vene seisukohalt oleks ilmselt parim variant Ukrainas korralagedust hoida ja lasta Läänel sinna raha pumbata kuni sobiv moment riik kõige täiega üle võtta. Siin aga risk, et Ukrainas võib liiga hästi hakata minema, mis tooks kaasa riigi vene haardest välja libisemise. Täismõõduline sõjaline agressioon tuleb ilmselt siis mängu kui tekkib selline oht. Ühesõnaga, mida paremini hakkab Ukrainal minema, seda suuremaks muutub Vene agressiooni oht.

Nii Lääs kui Kiievi keskvalitsus on passiivsel positsioonil, esimene otsustusvõime puudumise tõttu, teine politsei ja sõjaväe nõrkuse ning madala moraali tõttu. Initsiatiiv ikkagi Vene käes, kes seda osavalt ära kasutades võib palju jama kokku keerata. Lääne hambutuse tõttu juhib sündmuste kulgu Kreml, teine pool ainult reageerib Vene karu ja tema kasvatamatute poegade käikudele. Nii aga ei võideta ei lahingut ega ammugi mitte sõda, mida senised sündmused on kinnitanud.

Jama loomadega
Kass ajas keele ninna ja rikkus pildi :)
Pühapäev:
Osturalli, sest esmaspäeval on kuninganna Victoria sünna, millega seoses elu seisab, isegi alkopoed suletud riigiametitest rääkimata. Aga teisip juba kobime lennukile, pole enam aega shoppamisele aega kulutada. Saime enamuse asju mida otsisime, mis saamata pole kriitiline. Kõige tähtsam oli pere pilt teha, mida vanemad palusid. Parima võimaliku foto nimel olin sunnitud redeliga katusele ronima, et fotokas kolmjalal sinna üles sättida. Panin ta 10 sekundilise viite peale ja kargasin siis kibekiirelt redelilt alla, hüpetega lillepeenrasse ja vedasin kähku naeratuse ette. Õige mitu katset kulus, et kogu seltskond viisakalt pildile saada. Kord pani koer jooksu, kord ajas kass keele ninna, kord tuli päike pilve tagant välja, Lõpuks õnnestus siiski enam-vähem normaalne pilt saada. Välja trükkisime suures formaadis paberile Costcos, sest digiformaadis pole vanematel nii mugav meie "pereidülli" vaadata.

Cotes du Rhone 2006 ...
... jõuluaja verivorstide kõrvale ;)
Kodus grillisin lõunasöögiks jõuludest ülejäänud verivorste, mis osutusid ootamatult maitsvateks vaatamata ligi pooleaastasele sügavkülmas marineerumisele. Kõrvale rüüpasin miskit hüva maitselist punast veini, mis ilmselt oli ilge raiskamine. Ma nimelt ei oska hinnata neid nii nagu professionaalid, ilmselt sai nooruses malevapäevil maitse rikutud Aserbaidzhaani Agdami, Tshehhi Bogatõri ja Põltsamaa marjaveinide valimatu segamisega :) Aga hea oli ja hakkas isegi pähe, pole ma ju mingi snoob, kes iga lõunasöögi juurde veiniklaasikese mekib.

Kiwi lehes, viinamarjad mitte
Magustoiduks sai kaasa küpsetatud jogurtikooki, mis eriliselt maitsev. Kogu pere oli ühel meelel, et edaspidi tahame ainult sellist kooki. Koogi ja kohvi kõrvale vaatasime ETV Islandi reisi saateid kolm viimast osa ja sellega sai päev edukalt õhtusse. Tegelt oli plaan randa sõita aga kuuldes, et Awendas on hommikul loikudel jääkiht otsustasime plaazhil peesitamise hoopiski Eestis korraldada, kus homme pidavat üle +30C sooja olema. Siin on just kirsipuu ja pirn õitsema hakanud, õunapuul alles õiepungad puudel, lehed hakkavad tulema. Korralikult lehes ainult Kiwi, viinamarjadel võtab veel aega nagu näha. Harukordselt mõnus jahe kevad see aasta.

Eks näe, aga ilmselt ei tule järgmine postitus enne Londonisse või siis Eestisse jõudmist.

1 comment:

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!