Sunday, June 22, 2014

Parkett


1/10 parketipoe valikust
Minu lemmik Tamm Melange
Reedel ostsin lõpuks laudparketi söögitoale. Puu sordi ja värvitooni valiku tegi plika, kellel on ilmselt parem kunstimeel kui mul, vähemalt kui seda joonistamise põhjal otsustada. Lisaboonuseks, et siis jääb kindlasti ka kaasa rahule;) Hind olulist rolli ei mänginud, kõik sobivad kõikusid 20 ja 30 euri vahel ruutmeetrilt, no mõni ka üle selle. Loll oleks mõnikümmend või ka sada euri kokku hoida, põrand loodetavasti kestab aastakümneid ja iga kord seda vaadates mõtleks, et oleks võinud ju too teine kenam olla oleks ainult raatsinud nats rohkem pappi pritsida. Eelistasin ka tuntud firma toodangut, milliseks Norralaste Boen on.
California Saarepuu päevavalguses ...
... ja fotoka välguga - tohutu erinevus
Mõlema poolt heaks kiidetud põhikriteeriumiks oli: põrand olgu kas maksimaalselt sarnane suure toa tammelaudadest põrandaga või piisavalt erinev. Tüdrukule jäi kohe California saarepuu silma. Mulle too kõige sümpaatsem polnud, natuke liialt punakat tooni tundus. Eelistanuks tumedate juttidega või kenade oksakohtadega tamme nagu meie laudpõrand, isegi Canada vahtrale jäi pilk peale, seda küll rohkem nostalgilisest vaatevinklist kui välimuse pärast - liiga hele söögitoa jaoks.
California Tamm
Rustic (oksakohtadega) Tamm
Mari jäi aga oma arvamuse juurde ka peale paarikümne teistsuguse variandi  vaatamist. Valgus mängib toonidega ohtralt, sõltuvalt millise nurga alt peale langeb, ja millise nurga alt ise vaatad. Eriti oluline muidugi spektraalne koosseis, erinevad kunstvalguse allikad igaüks ise toonis, kõige mõistlikum võrrelda päevavalguses.
Tamm Finale
Tamm Alamo
Panime oma lauatüki kõrvale, siis vähemalt on mõlemad puu tüübid sama valguse käes. Küsisin veel kord üle ja asi oli otsustatud. Müügimees aitas valida sobivat liistu ja aluskangast kuna tegu ujuvparketiga, mida peaks olema superlihtne paigaldada. Kangas alla, plaadid parajaks lõigata ja klõpsuga kinni, liistuklambrid seina, liistud peale ja tehtud ongi. No vaatame kas tegelikkuses ka nii lihtne, aga eelnevast kogemusest sarnase parketiga Canadas julgen loota, et üle päeva ei tohiks kuluda kogu ettevõtmise peale.
California Saar päevavaluses ja ...
... välguga meie käsitöö tammepõrandal
Kogu söögitoa põrand koos aluskatte ja liistudega läks maksma 360 euri. Pergel, suure toa tammelaudadest põrand on võtnud kaks aastat hulga päevi suvepuhkusest ja koos saagimise, hööveldamise, transpordi ning lakkimise hinnaga umbes sama kalliks kujunenud rääkimata vandumise hulgast mis laudadesse maetud. Samas võin kelkida, et kellelgi pole nii kallist suure toa põrandat kui ka oma ja isa töö hinna sinna sisse arvestan lisamata seda higi ja verd mis laudade pragudesse imbunud. Pesuehtne põlvkondade ettevõtmine, sest lapsed on ka veidi oma kätt külge pannud. Kokkuvõttes siiski igavene vinge käsitöö põrand ja eks selline peabki olema kallim ja eksklusiivsem nagu ka käsitöö õlu :D

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!