Wednesday, June 11, 2014

Poolel Teel

Täna lõpetasin Siim Veskimehe "Poolel Teel" ja kummalise kokkusattumusena olen ka ise poolel teel puhkuse mõttes. Igatahes mulle tõepoolest meeldivad Eesti uuema aja ulmekirjanikud, iseäranis Veskimees, Tarlap ja Kunnas. Raamatukogus käies astusin kohe riiuli juurde uurimaks, kas neist mõnel miskit uut välja tulnud. Ei olnud aga sain kaks vana, mis seni lugemata. Raske isegi hinnata kumb mulle rohkem meeldis, sest ka "Lõputu Juuni" osutus nauditavaks lugemiseks.

Eriti tore, et kirjaniku ideed on originaalsed (nii palju kui mina ulmekaid tean) ja esitusviis inseneritüüpi skeptikule vastuvõetav. Tavaliste ulmekatega on see häda, et paljud asjad on vastuolus igasugustele loogikaseadustele füüsika omadest rääkimata. Iseenesest see ei häiriks, aga tagamaid ei viitsita või ei peeta vajalikuks seletada. Jutud tunduvad olevat mõeldud klientuurile, kelle IQ vastab nende kinganumbrile nagu Veskimees ühes lõigus vaimukalt ja täpselt mainib.

Loomulikult ei saa ulmeka puhul üle ega ümber tänapäeva teadmistele vastavate loodusseaduste rikkumisest, aga ta on osavalt need ära seletanud. Eks ulme võlu ongi selles, et lugedes tabad end mõttelt, et peaaegu võikski nii olla, no muidugi tegelt mitte, aga mõnus ette kujutada. Samas pillub autor sekka mõnusaid sotsiaalseid kilde, eks nii mõnelegi võib ta tunduda veidi liiga isasena. Mõnuga naudin ka poliitiliselt ebakorrektseid ütlemisi nii rassi, seksi, eelarvamuste kui inimliku lolluse teemadel.

Toon järgnevalt mõned näited:

Taimetoitlus on enamasti vaid lühike üleminekuperiood lihatoidult mullatoidule.
Jah ma tavaliselt kriipsutan silmapilk mõistusega olendite hulgast maha kõik need kes horoskoopide kohta ütlevad, et midagi seal ju on. 

Jah ma arvan, et inimene kes ei mõista matemaatikat , pole päris inimene, vaid mingi lähend, keda on õpetatud riideid kandma ja mitte tuppa häda tegema.

Kangelane rikub südamerahuga kõiki piibli 10 käsku sest ta täidab üldsuse eest varjus olnud üheteistkümnendat:
Sa ei tohi mitte vahele jääda :D

Kui rohkem tahate teada soovitan soojalt ise lugeda, mõlemad raamatud saavad minult 8 - 9 punkti kümnest.

2 comments:

  1. sa oled kindlasti Tiit Aleksejevit ka lugenud. Kas on head? Raamatupoes kaanehinda nähes ostma ei kippunud, aga kui teaks , et väga head, siis ostaksin.

    ReplyDelete
  2. Kuule ei ole, aga kohe homme raamatukogus vaatan.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!