Tuesday, July 8, 2014

Blitzkrieg Brasiilias

Sümboolne: sakslane jookseb brasiillaste varjude vahelt läbi
Välksõda oli esimeseks väljendiks mis pähe lõi kui hakkasin mõtlema, millist pealkirja just lõppenud jalka MM poolfinaalile Saksa ja Brasiilia vahel panna. No tõepoolest, kindlasti on MM rekordiks kui üks meeskond lööb teisele 6 minuti jooksul 4 väravat, ja seda kahe tugeva meeskonna kohtumises. Igatahes esimene värav tegi mängu põnevaks. Lõuna-Ameeriklased küll olid alguses aktiivsemad, aga ühtki õige teravat momenti ei tulnud, ohtlikest pealelöökidest rääkimata. Siis Saksa rünnak, tüübid said nurgalöögi, pall keeras üle meeste massi ja Mülleril oli lihtne see lennult jalaga sisse koksata 1 : 0.

Müller, nr 13 tonksab 1 : 0  Brasiillased lihtsalt jalutavad ja vahivad
Nüüd oli loota, et Brasiilia asub ägedalt suruma. Kollased särgid küll proovisid aga Saksa kaitse oli kindel ja Lõuna-Ameeriklased ei saanud korralikku söödumängu käima. 12 minti hiljem olid sakslased vasturünnakul, Brasiilia kaitse sattus segadusse ja Klose sai healt positsioonilt lüüa, väravavaht tõrjus kuid otse tagasi sakslase jalale. Sellist kingitust ei saa ju kasutamata jätta, Klose lõi kindlalt posti kõrvale 2 : 0, millega tõusis kõigi aegade MM'de parimaks väravakütiks.

Klose, nr 11 lööb  2 : 0  teisel katsel
Nüüd algasid need kuus minutit mille iseloomustamiseks võib väita, et niipea kui Brasiillased palli võrgust välja tõid ja keskjoonelt lahti lõid andsid nad selle paari sööduga ära ja sakslased virutasid järgmise värava. Saksa koondis mängis nagu treeningul Brasiilia värava all, viimase kaitsjad olid totaalselt halvatud, suutmata teutoonide peremehetsemist kuidagi takistada. Viimaste väravad olid väga lihtsad paari söödu peale mängitud, kusjuures pall anti lõpuks mängijale, kes kõige paremas positsioonis - tüüpiline jalgpalli algkool. 29'ks minutiks oli seis 5 : 0, brasiillastel igasugused lootused kadunud ja mul isegi esimene õlu lõpetamata.

Mis kurat toimub, Saksa Brasiilia vastu 5 : 0 ees kui pool tundi mängitud !!! ???
Arvan, et lisaks mängijatele, treeneritele ja kohtunikele olid shokis kõik 2 miljardit telekate, arvutite ja moblade taga istunud inimest. Taolist seisu mängu esimeseks kolmandikuks lihtsalt pole võimalik ette ennustada, isegi jäähokis lüüakse tavaliselt vähem väravaid. Mõni ime, et peale mängu rattaga saksa pagari juurest mööda sõites võis kuulda joovastunud hüüdeid, mis eesti keeles tõlgituna kõlaks ehk: "au võidule". Ma originaalset saksa keelset varianti siinkohal ei kasuta, äkki tundub mõnele lugejale poliitiliselt ebakorrektne, küll need mõistavad, kes tahavad.

Brasiillaste mängu iseloomustas ilmekalt
selline pilt MM reklaamivideost
Paistis et ainsaks põhjuseks, miks rohkem väravaid ei löödud oli sakslaste heatahtlik soov mitte liiga palju piinlikkust mitmekordsetele maailmameistritele valmistada. Ma ausalt ei kujuta ette, mida treener meestele riietusruumis rääkis, sellises seisus pole nagu miskit muud öelda kui, et palun ärge koju minge. Teatava üllatusega algas teine poolaeg kerge Brasiilia survega, kumbki meeskond ei näidanud välja, et mäng ammu tehtud. Suht kena mäng oli ilmselt põhjusel, et ka toorutsemine ei muudaks enam miskit. Brasiillased küll viskasid end pidevalt karistusalas sirakile aga kohtunik õnge ei läinud ja kollasärgid suurt ei protesteerinud ka.

Pisarad poolaja lõpuks :(
Seekord ei aita ka taevaisa
Paraku lõid järgmise värava sakslased 6 : 0. Tuleb tunnistada, et neil oli võimalusi ka enne aga nagu kommentaatorid mainisid, polnud erilist tahtmist ja vajadust. Mängu ainus ilus värav sündis 79 minutil kui Schürrle virutas terava nurga alt lähinurka lati alla, siin polnud väravavahil midagi teha 7 : 0. Üldiselt ei saa Brasiilia väravavahti süüdistada, sest kui ta hea õnne korral olekski paar päästnud poleks sellest miskit tolku olnud. Minu arust oli Lõuna-Ameeriklaste kaitse alla igasugust arvestust, selliselt mängiva Brasiilia meeskonna vastu oleks paras vastane Nõmme Kalju Eesti koondisest rääkimata. Võimalik, et neil sama probleem, mis omal ajal vene jäähoki meeskonnal. Teatakse, et ollakse maailma parimad ja harjunud mängima juhtivas seisus, kui aga äkki taha jäädakse on paanika kerge tulema.

Schürrle üles nurka 7 : 0
Oscarilt nr 11 Brasiilia auvärav 7 : 1 
Lisaajal sai Brasiilia auvärava, sellestki ei tundnud enam keegi mingit rõõmu. Pole ju vahet kas kaotad 0 : 7 või 1 : 7, mõlemad on häbiväärsed maailma ühe parima meeskonna jaoks. Sellise seisuga pole ka võimalik mingit õigustust leida, ega halvale õnnele vihjata. Kes iganes kihlveokontoris raha sellisele tulemusele pani on praeguseks kahtlemata miljonär!

Mäng läbi, pettunud rahvas lahkub staadionilt
Nüüd kerkib paar huvitavat küsimust, esiteks kes saab Saksa vastaseks finaalis ja teiseks kuidas selline tulemus kummalegi meeskonnale mõjub. Pronksi mäng näitab, millest brasiillased tehtud on, nad kas löövad vastase põrmuks või lagunevad lõplikult. Julgen arvata, et selle määrab juhus, kumb meeskond esimese värava lööb.

Sakslaste puhul on oht, et võidakse võidujoovastuses loorberidele puhkama jääda. Nad saavad kindlasti mõistusega aru, et peavad finaaliks tõsiselt valmistuma aga kindlasti on raske oma tundeid ja meeleolu valitseda, Siin sõltub palju treenerist, kas too suudab meeskonna järgmiseks mänguks psühholoogiliselt ette valmistada.

Matshi parim mängija - Poola päritolu Miroslav Klose
Lõpetuseks paar fakti eelnenud mängust:
> Sakslased lõid 3 väravat (2, 3, 4) 179 sekundiga ehk vähem kui kolme minutiga !!!
29'ks minutiks juhtis Saksa 5 : 0
Klose on 16 väravaga MM'de ajaloo parim väravakütt
Saksamaa on 223 väravaga löönud kõige rohkem väravaid MM'del

Jään huviga ootama homset mängu ja hoian pöialt Hollandile.
Kas Jalka MM lõpetamise blogi pealkirjaks saan panna Deutchland, Deutchland, über alles ... ?

3 comments:

  1. Kuigi ma olin Saksamaa poolt, siis mul oli brasiillastest väga kahju. Nad olid nii kurbade nägudega. Ühesõnaga oli tõeliselt kurb mäng, kuigi minu lemmikud võitsid. :)

    Ja täna võidab Holland! Ma ütlesin juba kuu aega tagasi, et finaalis on Holland ja Saksamaa, aga siis naersid kõik mind millegipärast välja. :)

    ReplyDelete
  2. See oli nagu maas lamava inimese peksmine lõpus. Nad peaksid lõpetama mängu, kui seis on 4-0. Seal lõpus ei toimunud enam mäng. :)

    ReplyDelete
  3. Kahju oli jah brasiillastest, eriti kui mõelda, et nii mõnigi pani oma aasta palga magama sihukese katastroofi kohapeal vaatamise eest.

    Hoian Hollandile pöialt.

    Noh päris vist mängu lõpetada enneaegselt ei saa, firmad ju hirmsat pappi maksnud oma reklaamide eest :) Aga jube raske võib olla sihukeses seisus normaalselt edasi mängida, samas said minu arust brasiillased sellega suht hästi hakkama.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!