Monday, July 21, 2014

Putka loogika

Mina ei teinud - kolmas osa :D
Putini loogika järgi on kõik teised süüdi peale nende kes raketi lennuki pihta lasid. Alustada võiks soomlastega, kui nemad poleks hokis Sotshis venelastele peksa andnud poleks Putin vihahoos Krimmi võtnud, hiljem Ida-Ukrainas mässu organiseerinud ja pärdikutele õhutõrjeraketid kätte andnud. Muidugi on süüdi Ukraina valitsus, kes oma riigis sellisel bardakil toimuda laseb. Teise versiooni kohaselt seisab Ukrainlaste süü selles, et on läände pööranud, vastasel juhul poleks Putinil põhjust oma mehi Ida-Ukrainasse "õiglust jalule seadma" saata. Vahepeal on kostnud ka õige kummalisi teooriaid nagu, et tegu hoopiski tolle Malaisia lennukiga, mis 3 kuud tagasi kaduma läks ja et sellega veeti laipu. Igatahes on venelaste avaldustest selge see, et oma peale nad süüd ei võta, ükskõik kui kindlaid tõendeid esitatakse.

Jälle kord avaldub selgelt lääne ja vene mõtteviiside erinevus. Lääs ikka veel ei suuda aru saada, kuidas Putin võib täiesti süüdimatult ja külma kõhuga valetada, sealjuures teades et tõde pole võimalik varjata. Tegelikult ei saa aru ka mina, mis mõte sellel on, kas tõepoolest ainult sisetarbimiseks mõeldud, et süvendada venelaste ksenofoobiat: kogu maailm on kuri ja meie ainsad õige asja eest võitlejad.

Lennukatastroof pakkus ju tegelikult Putinile võimaluse kogu sellest Ukraina jamast suht puhtalt, ehkki kaotustega välja tulla. Oleks ta õigel ajal tunnistanud tehtud vigasid ja vähemalt nõudnud separatistidelt kohest koostööd uurimise ja laipadega viisaka ringikäimise juures. Kavalaim versioon oleks olnud tunnistada äpardust ja jälgede segamiseks kogu meeskond koos raketikompleksiga õhku lasta, väites et hukkusid tulevahetuses Ukraina sõjaväega. Süüdlasi ja tunnistajad poleks olnud, ja probleem Putini jaoks lahenenud. Samas jätkanuks ta oma relvastuse saatmist Ukrainasse, mida teeb ka momendil (just oli uudis, et raskerelvastuse kolonn üritab Venemaalt Ukrainasse läbi murda).


Putin peaks teadma mis juhtub kui pärdikutele moodsad relvad anda !
Muideks analoogia on nii relvade andjate kui saaja vahel :D

Momendil on ta suutnud oma valetamise ja ülbitsemisega enamuse Euroopast nii vihale ajada, et suure tõenäosusega tulevad uued sanktsioonid, seekord tõsisemad kui enne. Tüüp nimelt ei mõista, et isegi kui poliitikud ei taha siis paraku nad lihtsalt ei saa liiga räigelt avaliku arvamuse vastu käituda, Euroopas nimelt erinevalt Venemaast valitakse neid.

Õhtupoole sai ka mitme riigijuhi kõned kuulatud. kahjuks tundub, et jällekord olin liialt heal arvamusel lääne poliitikutest, no ma ka ei õpi :) Nii Obama kui Euroopa esindajad valmistasid pettumuse. Venemaad süüdistatakse otseselt ja ähvardatakse edaspidiste meetmetega kui asi veel hullemaks läheb. No mida kuradit, kui hulluks siis veel??? Ilmselt ikkagi hoitakse otsese kallaletungi tarbeks viimast majandusharude sanktsioonide malakat. Ukraina lubas küsida otse USA'lt mitte NATO liitlase (Non NATO ally) staatust, mis võimaldaks ja lausa kohustaks läänt relvaabi osutama, ei usu, et selleks valmis ollakse.

Putin tegi huvitava lükke, kui võrdlemisi hapu näoga teleesinemises teatas, et kõik peavad võimaldama rahvusvahelist ja objektiivset juurdlust ning laipade äravedu. ja nigu nõiaväel hakkas rong nats aja pärast liikuma. Aga kahtlustan, et sellel esinemisel oli päris mitu tagamõtet. Esiteks teeb võimalikuks homme toimuval euroliidu rahandusministrite kohtumisel planeeritud sanktsioonide pehmendamise või lausa edasilükkamise pugejalik-korruptiivsete riikide esindajate poolt. Lisame siia veel tänase ÜRO hääletuse samal teemal. Teiseks on võimalik, et nelja päeva jooksul on piisavalt materiaalset tõendusmaterjali kõrvaldatud, et muuta 100% kindlusega venelaste süüdistamine võimatuks. Noh nagu mõrvaprotsessil, kus taparelva ei leita.

Mustad kastid ka sama kaua terroristide aga usun, et pigem vene ekspertide käes olnud. Kui lihtne on sealset infi võltsida ei kujuta ette aga kindlasti võimalik hävitada. Kanguta karp lahti, pista sulatusahju ja ongi rahu majas. nii, et ma väga ei üllatuks kui mustade kastide salvestused osutuvad mitteloetavaks. Kujutan ette, et kõiki maa-õhk raketi osasid pole võimalik ka parima tahtmise korral kokku korjata, samas on võimalik puistata väljale õhk-õhk tüüpi raketi juppe toetamaks versiooni, et Ukraina hävitaja lennuki alla lasi. See on versioon, mida Kreml hakanud viimasel ajal eriti jõuliselt promoma. 

Paraku vihjab lääne poliitikute nii jõuline venemaa süüdistamine faktile, et neil on kindlad tõendid, millest tavakodanikud on vaid katkendeid näinud. Kõige rohkem ei karda Kreml mitte seda, et saadakse teada, kes konkreetselt lasi, vaid seda, kuidas ja kes andis käsu. Venemaa suguse dikdatuuri puhul viivad niidid väga kõrgele, ilmselt lausa tippu Putinini välja. Ma ei arva, et ta andis konkreetse käsu just see lennuk alla lasta aga olen veendunud, et ilma tema käsu või vähemalt heakskiitva teadmiseta õhutõrje rakettide komplekse terroristide käsutusse ei antud. Küsimus vaid selles, kui konkreetseid tõendeid läänel on, ja kas neid saab avaldada. Kui tegu mitte elektroonilise pealtkuulamise vaid spioonilt saadud infiga, pole võimalik avaldada vältimaks luuraja sissekukkumist. Momendil püsib lootus tüüpilisel vene korralagedusel, et vanka ei viitsinud lihtsalt kõike kokku korjata.


No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!