Wednesday, July 30, 2014

Suur silm jälgib

Satelliidifoto vene gradide tulistusjälgedest ja mürsukraatritest
Viimaste nädalate jooksul on Ukrainas initsiatiiv läinud valitsusvägede kätte. Kui kriisi algul tundus nende seis suht hädine olevat, siis nüüdseks võitlusvõime oluliselt paranenud. Seda just moraali, mitte niivõrd tehnika koha pealt, kus tühist täiendust saadud. Putini lootused Ukraina valitsuse ja riigi kiirest kukkumisest on vett vedama läinud. Tundub, et tänu sujuvalt õnnestunud Krimmi avantüürile läks ta Ida-Ukrainas mütsiga lööma, kuid sai ebameeldiva üllatuse osaliseks kui oodatud aktiivset rahvatoetust ei tekkinud ning peale teatavat peataolekut hakkas Ukraina sõjavägi ootamatult südilt vastu. Kaldun arvama, et siin töötas tüüpiline dikdatuuri rezhiimidele omane sündroom, kus bossile kanti tegelikkuse pähe ette luureandmeid ja situatsioonikajastust, mida ta soovis näha.

Praeguseks on selge, et ilma Vene otsese ja mahuka abita ei pea terroristid-separatistid kaua vastu. Oleme jõudnud lõppmängu staadiumi, mis võib aga kujuneda ka uue oluliselt suurema kriisi avamänguks kui Venemaa siiski otsustab regulaarsõjaväega Ukrainasse sisse tungida. Tundub, et kõik sõltub Putini otsustest, kui tüüp tunneb end nurka aetud rotina, kes ta on, või arvab et tema uhkust on riivatud, pole rünnak sugugi võimatu. Tegu pigem enesesäilitusinstinltist tingitud tegevusega, sest kaotust vene ultrad talle ei andestaks.

Venemaa pisemaidki liigutusi on tänapäeva tehnoloogia juures praktiliselt võimatu varjata. Järjepidev eitamine ja rahvusvahelisele kogukonnale valetamine on ehk vajalik kodumaisele tarbijale kuid võtab usutavuse kõigilt Kremli avaldustelt, ka neilt mis tõesed oleks. Ameeriklased avaldasid hiljuti sattelliidifotod venelaste Grad raketiheitjate Vene piiri tagant Ukraina territooriumi tulistamisest. Neid võib näha NATO veebilehel koos lühikese seletusega. Sealjuures kasutasid nad tavalise kommertssatelliidi Digital Globe fotosid, mida igaüks võib osta. Sõjalise otstarbega seiresatelliitide eest ei jää ilmselt varju ka see kui tihti vene sõdurid asjal käivad ja mida neile toiduks pakutud on :) Seega ei saa venelased oma tegevuat varjata. Eks teadmine, et ameeriklaste eest suurt miskit peitu ei jää on seni suuremastaabilist sigatsemist ära hoidnud. Sellele vaatamata antakse iga natukese aja tagant Vene piiridest tuld Ukraina pihta. Kas loodetakse provotseerida täiemahulisele sõjale või lihtsalt antakse mässulistele tuletoetust, raske öelda.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!