Monday, August 11, 2014

Õudse lõpu või lõputu õuduse algus ?

Humanitaarabi Vene moodi
Esmasp hommikul:  Nagu arvasin üritas Kreml nädalavahetusel Ukrainale ära teha. Aga mitte nii nagu mina olin oodanud (mässuliste poolt palutud õhulöögid Obamat matkides) vaid hoopiski kavalamalt humanitaarabi pakkumise sildi all. Paraku reageeris Ukraina tavatult kiirelt ja targalt trumbates venelased üle. Poroshenko saades teada (kas ameeriklaste või oma luure kaudu) et massiivne sõjaväe kolonn piirile lähenemas, helistas puhkusel olevale Obamale. Viimane ei pidanud paljuks kohe Putinile traati tõmmata. Millest räägiti, pole teada, igatahes oli tulemuseks kolonni peatumine.

Esiterrorist avaldas seepeale sügavat pahameelt, teatades, et kui Venemaalt abi ei tule on nad sunnitud mitmed linnad maha jätma. See muidugi kinnituseks, et tegu polnud sugugi mitte kohukeste või vetsupaberi rullidega, mis vaevalt suudaks Ukraina vägede rünnakut ohjeldada. Lisaks kinnitati, et Donetski - Horlivka väegrupp olevat täielikult ümber piiratud. Kui esialgu jäi mulje, et venelased tõmbusid tagasi siis täna tuleb infi, et nad pressivad oma "humanitaarabiga" kõvasti peale. Ukraina on vastanud, et võtab selle rõõmuga vastu kui tuuakse läbi Ukraina poolt kontrollitud piiripunktide ja kordineeritakse rahvusvahelise punase ristiga. Relvastatud saatemeeskond pole muidugi mõeldav

Ehkki tänane seis tundub suht hea olevat rõhutasid nii USA president kui ka NATO peasekretär, et Venemaa otsene invasioon on kahjuks ikkagi võimalik, Rasmusseni sõnul lausa tõenäone. Momendil tundubki, et Putin on end ise oma valedega nurka mänginud. Ühest küljest ei saa lasta niisama lihtsalt Ukrainlastel suurvene kangelasteks ülistatud separatiste-terroriste mättasse lüüa, mis paistab praegu toimuvat. Teiselt poolt ei ole mõistlik otsest sõjalist invasiooni korraldada. Mõlemad valikud on halvad, millist teed Kreml läheb raske ennustada, aga kardan, et lõpuks ikkagi ründab üle piiri. Äkki mõtleb välja mingi kavala kolmanda tee, mis pole ka võimatu.

Kuuldavasti olevat vallandatud või vallandamisel mitmed kõrged õhujõudude ohvitserid. Taolist liigutust seotakse otseselt reisilennuki allalaskmisega. Kui ukrainlasi uskuda, siis põhjuseks asjaolu, et kavandatud Vene reisilennuki asemel lasti alla Malaisia oma. Vene lennuki allalaskmine oleks olnud heaks põhjuseks Venemaa (kui lennuki omaniku) vägede sissetoomiseks. Pole väga usutav aga välistada ei saa, sarnast stsenaariumi kasutati ju teise Tshetsheeni sõja vallapäästmiseks korraldades plahvatused korrusemajades ja ajades süü tshetsheenide kaela.

On mis on, aga kõik osapooled valmistuvad lõppmänguks. Ukraina linnade ründamiseks, separatistid kaitsmiseks või jalga laskmiseks ja Venemaa ka, ainult milleks pole päris kindel. Ei tea kas märki annab alanud Pihkva õhudessant diviisi täiemahuline õppus.

Esmaspäev keskpäev 12:00  Just selgusid Venemaa kavatsused - kõigi eelduste kohaselt täiemahuline sõda. Putin saadab "abikolonni Ukrainasse" Siin Kremli avaldus http://eng.kremlin.ru/news/22803 Samal ajal tuli ka sisse uudis tavalisest massiivsemast Ukraina pommitamisest Venemaa poolt.

Esmaspäev 15:00  Olen üritanud selgust saada mis toimub aga erinevad infokanalid annavad eri infi. Osad teatavad, et vene ja Ukraina on kokku leppinud humanitaarabi andmises, teised hoopiski annavad teada nii EU, USA kui NATO äärmiselt tõsistest hoiatustest. Isegi Ukraina enda uudistekanalid on vastukäiva infoga.

Kindel fakt, et Venemaa lubab saata humanitaarabi konvoi. Millal ja kas kellegagi kokku lepitult pole küll selge. Otsustavaks osutub kuidas Ukraina seda vastu võtab, kas liikluspolitseinikute või suurtükitulega, Kõik sõltub sellest mida konvoi sisaldab ja kas seda saab kontrollida. Millegi pärast ei suuda peale kogu seda Putini kampaaniat kuidagi tema juttu uskuda, ilmselt ei usu isegi lääne poliitikud enam Venemaa avaldusi. Kui tüüp pisarsilmil muretseb laste ja vanakeste saatuse pärast, miks siis saadab relvi üle piiri ja kogus 45 000 pealise raskerelvastusega varustatud sõjaväe piiri äärde valmis. Kuuldavasti olal antud sellele väegrupile kõrgeim valmisoleku hoiatus.

Esmaspäev 15:30  Olukord läheb järjest segasemaks ja huvitavamaks. Kui uskuda Kyiv Post veebilehe http://www.kyivpost.com/content/ukraine/ukraine-red-cross-to-lead-humanitarian-effort-to-luhansk-oblast-360193.html juttu siis Ukraina president tegi jällekord sihukese ratsukäigu, mille peale isegi Kasparov oleks kade. Nimelt teatas ta peale Kremli avaldust ja vestlust EU ning USA kõrgeimate esindajatega, et korraldab ise humanitaarabi Luganskisse. Nii kraam kui ka jaotus tuleb Ukraina poolt rahvusvahelise punase risti, USA, EU ja Venemaa toetusel, Venemaa roll jäi õige segaseks, pidavat formaalne olema ja ühtegi sõdurit üle piiri ei lubata. Samas loodan, et Ukraina nii loll pole, et lubab abi jaotajaid Venemaa poolt üle piiri, pole ju miskit lihtsamat kui vorm seljast võtta ja ÜRO kuftidega asendada.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!