Sunday, August 17, 2014

Tuim Valetamine

Puhas fantaasia, et vene sõjaväelased Ukrainasse sõidavad :)  Jää või uskuma aga
 silt tee ääres annab teada tollikontrollist ja eespool paistab tollipunkti tõkkepuu.
No mina lihtsalt ei saa aru kuidas on võimalik diplomaatiliselt (sõna otseses mõttes) suhelda riigiga, kes ainult valetab. Ei usu, et kellelgi oleks kahtlust millisest riigist jutt aga segaduste vältimiseks siiski rõhutan, pean silmas Venemaad. Ma pole miski diplomaat ja ausalt öelda ei kujuta, ette mis saaks teha või kuidas peaks teised riigid käituma. Ma saan aru, et aeg-ajalt ajavad kõik ebatõtt või jätavad kogu tõe välja ütlemata, aga mis mõte on jultunult valetada ehkki kõik tõendid räägivad su jutu vastu ja niikuinii keegi enam ei usu. Saan aru, et taoline värk ei pruugi Kremli tüüpe moraalselt häirida, aga kas nad tõesti aru ei saa, et kui vahel isegi tõtt juhtuvad rääkima siis kegi ikka ei usu. See tüüpiline karjapoisi ja hundi jutt.

Reede õhtul siis nägid kaks väliskorrespondenti kuidas vene sõjaväe kolonn rahulikult üle Ukraina piiri läks samast lähedalt, kus valged "humanitaarabi" masinad ootasid. Kuna tegu korrespondentidega olid neil kaamerad käepärast tänu millele sai hulgaliselt tõendusmaterjali jäädvustatud. Kogu loost tekkis kerge rahvusvaheline skandaal, Inglismaal kutsuti Vene saadik vaibale, Saksa kantsler ja USA kaitseminister helistasid Kremlisse, kust neile tuimalt kinnitati, et vene sõjaväe masinaid ega sõjaväelasi pole üle piiri läinud, kõik puhas fantaasia. Ma ei tea, mis selle peale lääne esindajad laususid, igatahes informeeriti kiires korras Ukrainat. Nood vastasid, et pole miskit ebaharilikku, sihuke tegevus toimub ju iga päev ja enamasti on meile väga hästi Vene piiriäärsete vägede liikumine teada. Hoiame silma peal ja tegutseme. Laupäeva hommikul teatati, et osa kolonnist suurtükitulega hävitatud.

Ausalt öeldes imestan, et Putin pole oma häbiväärse käitumisega kedagi nii närvi ajanud, et see talle diplomaatilisel kohtumisel lõuga annaks. Eile oli Soome presidendil võimalus, paraku lahkus tüüp kohtumiselt suu vett täis ja keeldus kommentaaridest. Sõjaline seis on endiselt segane, Ukraina armee liigub vaevaliselt edasi aga idanaabri juurest tuleb täiendust raskerelvastuse ja meeste näol. Donetskisse suunduvat Venemaalt üle 100 tanki ja soomusmasina ning 1200 meest kui mässuliste kohalikku juhti uskuda. Samas on ka teateid separatistide deserteerumisest ja laiali jooksmisest. Ei teagi, keda uskuda. Üldolukorda suures plaanis vaadates tundub siiski, et mässuliste jõud hakkab raugema, read hõrenema, valmistutakse vähehaaval Venemaa poole putkama. Ukrainlaste kõige tähtsam ülesanne on ühendusteed sulgeda ja need kinni ka hoida takistamaks nii uute jõudude juurde tulemist kui kohapealsete Venemaale jalga laskmist.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!